Bergleven en weven in de Karpaten

voorjaar/zomer 2020, meer informatie volgt
1099 EUR

 

Highlights: Leren weven van een wollen deken in drie workshops, verblijf bij families in de (Oekraïense) Karpaten, veel contact met plaatselijke bevolking, natuur, cultuur, plaatselijke markt, workshop in het beschilderen van paaseieren, kookworkshop, inclusief alle maaltijden en dranken.

ALGEMEEN

Houdt u van reizen, maar blijft u liever in Europa? Bent u dan op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in (textiel)kunst, oude ambachten, en het leven in oude bergdorpen? Wilt u daarnaast zelf ook creatief bezig zijn en het reizen intenser beleven door het contact met de plaatselijke bevolking? Reist u dan liever in een kleine groep met mensen die dat ook leuk vinden? En hoort u deze nieuwe informatie liever van iemand die het land en de streek echt kent?

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u!

Deze bijzondere reis, ver weg maar toch in Europa, leidt ons naar het westen van Oekraïne. Wij vliegen naar de verrassend mooie en oude stad Lviv, maar ons ambachtenprogramma vindt plaats ten zuiden hiervan, in de Karpaten. In dit prachtige gebied bezoeken wij dorpjes, waar wij samen met de lokale ambachtslieden aan een eigen wollen deken (lyzhnik) gaan werken. Na vier workshops in deze bijzondere techniek zult u een uniek souvenir hebben gemaakt hebben om mee naar huis te nemen!

Een mooi beschilderd en fragiel paasei zal ons tweede souvenir zijn, naast de mooie herinneringen die wij gaan opdoen in deze zeer vriendelijke berggemeenschappen.

Wij gaan koken, plaatselijk eten en drinken proeven, genieten van de mooie bloemenvelden en alle andere aspecten die het leven in de bergen met zich mee brengt. Je zult in een hele andere wereld belanden, op slechts 2 vlieguren van Nederland! Stevige wandelschoenen is een must voor deze reis!

Tijdens deze reis zullen wij langere afstanden rijden op onverharde wegen. Dat kan voor enig ongemak zorgen.

Deze reis wordt begeleid door plaatselijke gidsen uit Oekraïne, en een Nederlandstalige vertegenwoordiger van  Boundless Inspiration zal ook meereizen. Wij vertrekken bij minimaal 6 boekingen. De maximale groepsgrootte is 12 personen.

ROUTE

 

PRIJZEN EN PLANNING

Planning

9 – 16 juni 2019

Prijzen

Prijs voor deze reis is 1.099 EUR per persoon, op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs is exclusief vlucht(en). Boundless Inspiration doet wel aanbeveling voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip aankomt. Het boeken van de vlucht moet door de klant zelf gedaan worden.
Overigens adviseren wij om pas te boeken, als het doorgaan van de reis door Boundless Inspiration bevestigd is.

Zie hierna voor een voorbeeld van vluchten voor deze reis, de definitieve aanbeveling voor de reis volgt als het minimale aantal boekingen is bereikt De vluchttijden kunnen namelijk nog wijzigen.

Heenreis
Zondag, 9 juni 2019 (Düsseldorf/)Weeze 07:10 – Lviv 10:15, Ryanair (FR 3124)

Terugreis
Zondag, 16  juni 2019 Lviv 10:40 – (Düsseldorf/)Weeze 11:50, Ryanair (FR 3125).

In de prijs is inbegrepen:

 • 6 nachten accommodatie in een familiepension, met ontbijt;
 • 1 nacht accommodatie in een hotel in het centrum van Lviv met ontbijt;
 • Transport per bus;
 • Alle maaltijden (inclusief dranken);
 • Vier weefworkshops conform het programma, inclusief alle materialen (o.a. biologische wol);
 • Een workshop in het beschilderen van paaseieren en een kookworkshop;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Nederlandstalige reisbegeleider van Boundless Inspiration;
 • Engelstalige lokale gidsen.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Lviv (100-250 EUR)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele extra fooi (zie hierna “praktische zaken”)
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven
 • Eenpersoonssupplement (200 EUR), niet bij alle accommodaties en vaak maar beperkt mogelijk!

DAG PER DAG

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Lviv, Kosiv en omgeving
Beschrijving: Wij worden opgehaald op het vliegveld in Lviv en reizen gelijk door naar Kolomea voor een bezoek aan het museum van de Hoetsoelen, de bewoners van dit deel van de Karpaten. Daarna rijden wij naar het dorp Yavoriv, waar wij bij de weversgezinnen gaan logeren.
Accommodatie: Familiepension
Maaltijden: Lunch, diner
Transport: Bus
Plaats: Yavoriv
Beschrijving: Na het ontbijt brengen we een bezoek aan een plaatselijke school voor ambachten, om dit oude ambacht – weven – beter te leren kennen. Hier zullen wij een demo bijwonen. In een workshop daarna gaan wij aan ons eigen werkstuk beginnen te werken, vandaag zal dat voornamelijk spinnen en ontwerpen zijn. Maaltijden zijn bij en met de gastgezinnen, of tijdens de workshop.
Creatieve activiteit: Workshop weven
Accommodatie: Familiepension
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Bus
Plaats: Yavoriv en omgeving
Beschrijving: Vandaag zullen wij de tweede workshop krijgen in weven. ’s Middags gaan wij naar een recreatieproject, Berezivska Hata. Hier maken wij een stap terug in de tijd en bezoeken we, (bij goed weer) al wandelend door de bergen, de plaatselijke schaapsherders. Daarna gaan wij een traditioneel Oekraïens huis bezoeken en gaan wij koken en eten op een ouderwetse, Oekraïense manier.
Creatieve activiteit: Workshop weven
Accommodatie: Familiepension
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Bus
Plaats: Yavoriv
Beschrijving: Vandaag gaan wij (bijna) helemaal op in onze workshop weven, waarin we flinke vorderingen zullen maken! Bij goed weer is het mogelijk om een wandeling in de bergen te maken. Wij gaan ook het huis van een vrouw bezoeken die over een collectie van traditionele klederdrachten beschikt. Wij worden dan ook verkleed in deze kleding! Het avondeten nuttigen wij bij een gezin thuis.
Creatieve activiteit: Workshop weven
Accommodatie: Familiepension
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Bus
Plaats: Kosiv en omgeving
Beschrijving: Na het ontbijt gaan we vandaag iets anders doen dan weven. Allereerst bezoeken wij de oudste Hoetsoelen kerk en het dorp Kosmach. Hier gaan wij leren over een bijzondere traditie, het decoreren van paaseieren. Wij gaan ook onze eigen eieren maken met deze techniek. Deze creatieve dag sluiten wij af met een diner.
Creatieve activiteit: Workshop paaseieren beschilderen
Accommodatie: Familiepension
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Bus
Plaats: Yavoriv
Beschrijving: Vandaag is de laatste dag van de workshop weven, waarin we dit bijzondere en persoonlijke souvenir afmaken. Als er tijd over is kan men ’s middags enkele favoriete plekken in de omgeving nogmaals bezoeken, voordat wij een afscheidsfeestje hebben met onze gastheren en -vrouwen.
Creatieve activiteit: Workshop weven
Accommodatie: Familiepension
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Bus
Plaats: Yavoriv, Lviv
Beschrijving: Zaterdag is marktdag! Wij gaan naar een ambachtenmarkt waar wij plaatselijke makers gaan ontmoeten, hun waar bewonderen en ook wat kopen om mee naar huis te nemen. Daarna rijden wij naar Lviv, waar wij tijd zullen hebben voor een korte impressie van het centrum van Lviv.
Accommodatie: Hotel in Lviv
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Bus
Plaats: Lviv
Beschrijving: Vroeg ‘s ochtends vertrekken wij naar het vliegveld om terug te keren naar Nederland. Het is ook mogelijk om de reis individueel te verlengen met een aantal dagen in Lviv en, bijvoorbeeld, op woensdag terug te vliegen.
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Transfer naar de luchthaven met taxi.

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Geldig Nederlands paspoort, of van een ander EU land, dat ná vertrek uit Oekraïne nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn
 • Polis reisverzekering

Geldzaken

In Oekraïne wordt betaald met de Grivan. Kijk op oanda.com voor de actuele koersen. In de steden zijn er pinautomaten, maar op het platteland zijn de mogelijkheden om te pinnen zeer beperkt. Omdat deze reis all inclusive is zal je alleen geld nodig hebben voor je persoonlijke aankopen op, bijvoorbeeld, de markten en bij de mensen die wij gaan bezoeken. Wij adviseren om maximaal 200 EUR contant geld mee te nemen dat u kunt wisselen.

Tijdens deze reis worden de dienstverleners fair betaald en is fooi geven niet noodzakelijk. Ter plekke kunnen wij kijken of wij iemand extra willen bedanken. U kunt ook een kleine donatie geven in de kerk(en). Verder gaan wij voor deze reis geen gezamenlijke fooienpot inrichten.

Maaltijden

Deze reis wordt aangeboden inclusief alle maaltijden. De maaltijden zijn momenten waarop wij de plaatselijke gerechten kunnen proeven. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde producten, dan graag dit in het boekingsformulier expliciet aangeven. Wij gaan hier dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Gezondheid

Er zijn in principe geen bijzondere vaccinaties nodig voor deze reis, maar wij nodigen u uit om advies in te winnen bij uw huisarts of een reiskliniek voor een gezondheidsadvies dat bij uw gezondheidssituatie past.

Klimaat

In mei zijn de dagen aangenaam warm, maar de nachten kunnen nog koel zijn.  Het weer is net zoals in Nederland wisselvallig, en het wordt daarom aangeraden om kort voor de reis het weerbericht te checken.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis zal worden begeleid door een Engels sprekende, Oekraïense samenwerkingspartner van Boundless Inspiration. De Nederlands sprekende initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule – zal meereizen en ook als aanspreekpunt fungeren voor haar klanten.