Kunst en ambachten safari in Oeganda

Vanwege de Corona situatie zijn onze reizen voor 2020 geannuleerd.  De reisbeschrijvingen op deze site kunt u als voorbeelden beschouwen voor de reizen die wij gaan organiseren zodra dat weer mogelijk is! 

Data ntb
2599 EUR

 

Highlights: Safari’s in 2-3 nationale parken, workshops met gerenommeerde kunstenaars, lezing over kunstgeschiedenis in Afrika, workshop met plattelands vrouwen, bezoek aan dorpjes, veel contact met de bevolking, kookworkshop, natuur, cultuur.

 

ALGEMEEN

Houdt u van reizen, en zoekt u een ongewone bestemming? Bent u op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in andere culturen, kunst en ambachten, en het liefst zelf ook creatief bezig zijn? Vindt u het belangrijk om contact te hebben met de lokale bevolking? Wilt u daarnaast de bijzondere highlights intenser beleven en reizen met mensen die dat ook leuk vinden?

Deze rondreis in Oeganda zal dan zeker aan al uw eisen voldoen!

Het avontuur begint in de hoofdstad van Oeganda – Kampala. Daar beginnen wij een beeld voor onszelf te vormen van de ambachten in Oost-Afrika. Wij zullen workshops volgen bij twee in Oeganda en daarbuiten gerenommeerde kunstenaars die ons gaan begeleiden in het werken met lokale materialen, zoals bark cloth, paper beads en verschillende planten en zaden. Wij zullen souvenirs creëren die ons aan een bijzondere ervaring gaan doen herinneren en wij gaan inspiratie opdoen voor het werken met gevonden materialen.

Na ons verblijf in Kampala gaan wij rondreizen. Tijdens deze rondreis bezoeken wij maar liefst drie Nationale parken met elk een andere uitstraling en highlights. Tijdens de game drives zullen wij verschillende wilde dieren van dichtbij zien. Daarnaast bezoeken wij ook plaatselijke gemeenschappen waar wij kennis gaan maken met hun dagelijks leven en waar wij hun ambachten in werking gaan zien. Het maken van manden is een belangrijk inkomstenbron voor de vrouwen op het platteland. Dit ambacht zal dan ook vaak voorkomen tijdens onze rondreis en wij zullen een workshop krijgen in de verf- en weeftechnieken die toegepast worden bij het maken van manden.

Het is ook mogelijk om tijdens deze reis een chimpansee- of gorilla trackingstocht te doen (optioneel).
Bij het prachtige Bunyonyi Meer ontmoeten wij weer een kunstenaar die ons meer over de Afrikaanse kunst gaat vertellen en onze inspiratie met schilderen en tekenen zal laten verwerken in een eigen kunstwerkje.

Tijdens deze reis gaan wij af en toe wandelen, maar de meeste tochten in de nationale Parken vinden plaats vanuit een safariauto. De gebieden die wij bezoeken liggen tussen de 900 en 2100 meter boven zeeniveau.

Wij gaan vertrekken bij minimaal vier boekingen. De maximale groepsgrootte zal 12 personen zijn. De reis zal begeleid worden door een Engelssprekende lokale gids/chauffeur. De initiatiefneemster van Boundless Inspiration, Baiba Vagule, gaat ook meereizen.

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

begin 2021

Prijzen

Prijs voor deze reis is 2599 EUR (exclusief vluchten) per persoon, op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration zal een aanbeveling doen voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip arriveert. Hier hoeft u uiteraard geen gebruik van te maken. U kunt zich ook in Entebbe of Kampala aansluiten bij de groep.

KLM biedt een rechtstreekse vlucht aan vanuit Amsterdam naar Entebbe. De reisbeschrijving is opgesteld met deze vluchten in gedachten.

In de prijs is inbegrepen:

 • 14 nachten accommodatie in 3-4* hotels en lodges;
 • Transport per 4×4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep);
 • Sommige maaltijden, zoals aangegeven in het programma;
 • Minimaal 4 creatieve workshops, conform het programma;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Entreegelden en game drives in safariparken die genoemd zijn in het programma;
 • Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit Boundless Inspiration.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Oeganda (700-900 EUR);
 • Reis- en annuleringsverzekering;
 • Overige maaltijden;
 • Fooien aan reisleider(s), chauffeur, en andere dienstverleners in Oeganda (ca. 100 EUR, afhankelijk van de grootte van de groep);
 • Optionele excursies (zoals gorilla- en chimpansee tracking) en persoonlijke uitgaven;
 • Eenpersoonssupplement (380 EUR).

DAG PER DAG

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Entebbe
Beschrijving: Wij worden opgehaald op het vliegveld en naar ons hotel gebracht.
Accommodatie: Ibis Hotel Entebbe of vergelijkbaar.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Kampala
Beschrijving: Na het ontbijt gaan wij beginnen met een bezoek aan een gezin waar wij meegenomen gaan worden in het koken van een traditionele Afrikaanse maaltijd. Wij zullen meedoen aan de uitgebreide voorbereidingen en als het eten op het vuur staat, vertrekken wij naar de stad om voor onszelf een beeld te gaan vormen van de ambachten en kunst in Oeganda. Wij gaan een kunstgalerij bezoeken, een geschiedenismuseum en een ambachtenmarkt. Deze drie locaties zullen ons een goed beeld geven over de materialen, kleuren, en vormen die herkenbaar zijn in Oost-Afrika.
Maaltijden: Ontbijt.
Creatieve activiteit: Kookworkshop. Bezoek aan het Oeganda museum, kunstgalerij en ambachtenmarkt.
Accommodatie: New City Annex Kampala of vergelijkbaar.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Kampala
Beschrijving: Na al de inspiratie van dag 2, kunnen wij natuurlijk niet wachten om zelf aan de slag te gaan! Wij hebben met twee gerenommeerde Oegandese kunstenaars afspraken gemaakt voor een workshop van twee volle dagen om onder hun leiding aan het werk te gaan met de lokale materialen. Dit zullen o.a. de bark cloth zijn (een soort stof gemaakt van boomschors), paper beads, verschillende planten, verf. De workshops zullen plaats vinden in de eigen ateliers van de kunstenaars.
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Creatieve activiteit: Workshop met textiel en andere plaatselijke materialen.
Accommodatie: New City Annex Kampala of vergelijkbaar.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Kibale National Park, Fort Portal
Beschrijving:  Vandaag rijden wij naar Fort Portal, een stad in het Kibale National Park. Onderweg gaan wij door vele dorpjes rijden, langs prachtige landschappen, theevelden en zullen wij de eerste wilde dieren ontmoeten. In Fort Portal zelf hebben wij nog even tijd om rond te kijken op de plaatselijke markten.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch.
Accommodatie: Rwenzori View Guest House of vergelijkbaar.
Transport:
 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats:  Kibale National Park
Beschrijving:  Vandaag gaan wij bijna de hele dag doorbrengen met een groep vrouwen die bekend staat in de hele regio voor hun prachtige manden. Wij gaan over hun materiaal leren, over de natuurlijke kleurstoffen die zij in hun proces gebruiken en wij gaan natuurlijk ook zelf een mandje proberen te weven.
Creatieve activiteit: Workshop met mandenmaaksters.
Maaltijden:  Ontbijt.
Accommodatie: Rwenzori View Guest House of vergelijkbaar.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats:  Kibale National Park/Queen Elisabeth National Park
Beschrijving:  Een wetland wandeling in een dorpje in het Kibale National Park staat vandaag op het agenda . Optioneel is het ook mogelijk om in plaats van deze wandeling een tocht te boeken voor chimpansee tracking (135 EUR).
’s Middags rijden wij door naar het Queen Elisabeth National Park.
Creatieve activiteit: Fotograferen en schetsen van kleuren en vormen van de flora en fauna tijdens de wandeling.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Bush Lodge of vergelijkbaar.
Transport:
 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Queen Elisabeth National Park
Beschrijving:  Vroeg ’s ochtends na het ontbijt vertrekken wij voor een tocht door het park. De dieren die wij in dit park kunnen zien zijn antilopen, leeuwen, olifanten, buffels, nijlpaarden en verschillende soorten vogels. Er zal een pauze gehouden worden in het midden van het park, waar u van een kopje koffie kunt genieten en langs de stalletjes van een markt van handgemaakte souvenirs kunt gaan.
s’ Middags gaan wij een boottocht doen in het Kazinga kanaal. Tijdens deze tocht gaan wij nog meer dieren zien die ’s middags bij het water komen om te drinken en af te koelen.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Bush Lodge of vergelijkbaar.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Queen Elisabeth National Park naar Ruhija
Beschrijving: Wij rijden naar Kyeshero in Bwindi om plaatselijke gemeenschappen te bezoeken. Sommige van de gezinnen zullen ons ook iets van hun ambachten laten zien.
Daarna rijden wij door naar Ruhija.
Creatieve activiteit: Demo’s bij gezinnen tijdens het bezoek aan de plaatselijke bewoners.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Gorilla Mist Lodge.
Transport:
 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats:  Bwindi Impenetrable National Park
Beschrijving: Diegene die de Gorilla Tracking (550 EUR) hebben geboekt, gaan vanochtend op zoek naar gorilla’s. De rest gaat wandelen in de plaatselijke gemeenschap en/of een andere wandeling in de natuur maken.
Mochten er geen boekingen zijn voor de gorilla’s, is het mogelijk dat wij de plaats en invulling van deze dag aanpassen.
’s Middags rijden wij naar Lake Bunyoni en onderweg genieten wij van prachtige uitzichten.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Byoona Amagara Island.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats:  Lake Bunyonyi
Beschrijving:  Vandaag hebben wij een hele dag voor kunst en creativiteit! Wij gaan een lokale kunstenaar (schilder) ontmoeten die ook docent is op de universiteit. Hij gaat aan ons meer over de geschiedenis van de kunst in Afrika vertellen en onder zijn leiding gaan wij ook zelf oefenen met een thema. Wij gaan tekenen en schilderen. De workshop zal voor alle niveaus geschikt zijn!
’s Middags gaan wij de stad Kibale verkennen door over de markt te wandelen.
Creatieve activiteit: Workshop Afrikaanse kunst, schilderen en tekenen.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Byoona Amagara Island.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats:  Lake Bunyonyi
Beschrijving:  Vanochtend gaat de leider van de workshop gisteren ons meenemen naar enkele gemeenschappen in de buurt, waar wij vrouwen gaan ontmoeten die verschillende ambachten beoefenen.
De middag hebben wij vrij en kunnen wij het rustig aan doen en van het meer genieten of optionele activiteiten doen, zoals kanovaren, zwemmen, of wandelen.
Creatieve activiteit: Demo’s van verschillende ambachten.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Byoona Amagara Island.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats:  Lake Mburo National Park
Beschrijving: Vandaag bezoeken wij weer een prachtig nationaal park waar wij naast alle andere dieren die wij al gezien hebben, ook giraffen en zebra’s kunnen vinden. Wij overnachten ook in dit park.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Mpogo Lodge of vergelijkbaar.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats:  Mburo National Park
Beschrijving:  Vanochtend gaan wij weer een tocht in het park doen op zoek naar wilde dieren. ’s Middags rijden wij terug richting de hoofdstad Kampala.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: New City Annex Kampala of vergelijkbaar.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats:  Kampala
Beschrijving: Na het ontbijt hebben wij even tijd om in de stand nog inkopen te doen of een kleine wandeling te maken. Daarna gaan wij naar Entebbe waar wij de Botanische tuin gaan bezoeken. Deze tuin ligt aan de kust van het Victoria meer en er zijn voornamelijk veel verschillende soorten bomen te bewonderen.
’s Avonds gaan wij een afscheidsfeestje houden, voordat wij richting het vliegveld rijden voor een nachtvlucht terug naar Nederland.
Maaltijden: Ontbijt, diner.
Transport: 4x4 safariauto (type en aantal auto’s afhankelijk van de grootte van de groep).

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

Geldzaken

In Oeganda betaalt men met de Oegandese Shilling. Het is mogelijk om bij aankomst in Entebbe en later in de hoofdstad Kampala te pinnen. Ook op andere steden onderweg is het mogelijk om te pinnen. Wij raden ook altijd aan om een klein bedrag Euro’s of Amerikaanse dollars mee te nemen voor het geval dat er problemen zijn met het pinnen.

Gezondheid

Het is aan te raden om u vóór uw reis naar Oeganda te laten informeren over gezondheidsrisico’s in die regio, en over de benodigde vaccinaties. Wij adviseren u om contact op te nemen met een hierin gespecialiseerde kliniek bij u in de buurt. Het is in ieder geval nodig om een bewijs te hebben van de vaccinatie tegen de gele koorts. Wij reizen ook in het gebied van Malaria.

Klimaat

Oeganda heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. De gemiddelde temperaturen zijn bijna het hele jaar door de zelfde: +22 tot +28 graag Celsius. Sommige gebieden waar wij heen reizen liggen hoger en daar kan het frisser zijn.

Reisbegeleiding en gidsen

Boundless Inspiration is een kleinschalige reisorganisatie die samenwerkt met uitsluitend kleinschalige lokale partners. Deze reis zal begeleid worden door een Engelssprekende lokale gids/chauffeur. De Nederlandssprekende initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule – zal ook mee reizen.