Traditionele ambachten in het oosten van Letland

21-28 juli 2019
899 EUR

Gegarandeerd vertrek!

Boek deze reis

Highlights: Natuur, cultuur, ambachten, pottenbakken, weven, workshop brood bakken, geneeskrachtige kruiden, verblijf in een landhuis; inclusief bezoek aan de hoofdstad Riga.

ALGEMEEN

Houdt u van reizen, maar blijft u liever in Europa? Bent u dan op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in oude ambachten, en het liefst zelf ook creatief bezig zijn? Wilt u daarnaast bezienswaardigheden intenser beleven en reizen met mensen die dat ook leuk vinden? En hoort u deze nieuwe informatie liever van iemand die het land en de streek echt kent?

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u!

Deze reis kijk ik altijd bijzonder naar uit, omdat we naar mijn vaderland Letland gaan. We gaan langs mooie bestemmingen en traditionele ambachtslieden in de onbekende regio Latgale, maar bezoeken ook highlights in de hoofdstad Riga. In Letland worden handwerk en ambachtelijk gemaakte producten en voorwerpen nog echt gewaardeerd, en ook veel beoefend. De verschillende regio’s in Letland kennen ook een veelheid aan ambachten en handwerktechnieken.

We beginnen in de hoofdstad Riga, waar we al iets zullen zien en horen van de geschiedenis en culturele rijkdom van dit land. Daarna gaan wij kennis maken met de regio Latgale in het Oosten van het land, een regio die bekend staat om haar vele meren, natuur en pottenbakken. Maar naast deze ambacht gebeurt er hier nog veel meer, en leren wij er iets over weven, houtbewerking en ook over de ambachtelijke bereiding van traditionele gerechten.

Deze intensieve reis bevat maar liefst 3 workshops en evenzovele demonstraties, naast het bezoeken van verschillende bezienswaardigheden, zowel in de regio Latgale als in de hoofdstad Riga. Via de workshops en excursies maken wij kennis met creatieve mensen, die ondanks de verschillende uitdagingen van het leven op het Letse platteland hun creatieve dromen hebben verwezenlijkt en hun passie graag met de bezoekers aan hun ateliers delen.

Om de ateliers op het platteland te bereiken, zullen wij vaak op onverharde wegen rijden. Dat kan voor enig ongemak zorgen.
Deze reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisleiding vanuit Boundless Inspiration. Wij vertrekken al bij minimaal 6 boekingen. De maximale groepsgrootte is 12 personen.

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

21-28 juli 2019

Prijzen

Prijs voor deze reis is 899 EUR per persoon, op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration doet een aanbeveling voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip arriveert. Hier hoeft u uiteraard geen gebruik van te maken. U kunt zich ook in Riga aansluiten bij de groep.

In de prijs is inbegrepen:

 • 7 nachten accommodatie in 3*, 4* en 4,5* hotels met ontbijt;
 • Transport per minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep) met airco;
 • Maaltijden als aangegeven in het programma;
 • Minimaal 3 workshops, conform het programma;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Een “lokale”, Nederlandstalige reisbegeleider van Boundless Inspiration.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Riga (150-250 EUR)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooi aan reisleider(s), chauffeur, workshopleiders en andere dienstverleners in Letland (ca. 10 EUR per persoon)
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven
 • Eenpersoonssupplement (200 EUR)

DAG PER DAG

Download hier een beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Riga
Beschrijving: Wij worden opgehaald op het vliegveld en naar ons hotel in Riga gebracht. ’s Middags krijgen we eerste indruk van deze oude Hanzestad, tijdens een excursie door het oude centrum. Vervolgens is er nog ruimte voor een bezoek aan een (kunst)museum of een andere optionele excursie, waarvoor wij graag een suggestie doen. ’s Avonds zullen wij genieten van een gezamenlijk welkomstdiner.
Accommodatie: Hotel Avalon ****+
Maaltijden: Welkomstdiner
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Daugavpils
Beschrijving: Na het ontbijt hebben wij nog even tijd voor een (optioneel) museumbezoek of een andere activiteit, voordat wij richting Oosten vertrekken. Onderweg nemen wij een kijkje bij wevers die traditionele Letse gordels weven, en proberen dit zelf ook uit. In deze gordels worden patronen en symbolen ingeweven, die allemaal een betekenis hebben.
Daarnaast bezoeken wij een atelier waar men de oude weeftradities in stand houdt, door onderzoek te doen naar de patronen en symbolen en het toepassen daarvan op modern textiel. Tegen de avond rijden wij door naar Daugavpils.
Creatieve activiteit: Workshop weven
Accommodatie: Hotel Sventes Muiza ****
Maaltijden: Ontbijt, Lunch
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Daugavpils, Kraslava
Beschrijving: Vanochtend bezoeken wij eerst het fort van Daugavpils uit de 19de eeuw. Binnen dit fort is ook het Mark Rothko centrum voor moderne kunst gehuisvest. Na de lunch gaan wij de bijzondere landschappen bewonderen van het natuurpark Daugavas koki. Wij rijden dan verder naar de werkplaats van een pottenbakker, die zijn ambacht aan ons zal demonstreren. Latgale staat bekend om haar potten(bakkerijen).
Naast bezoek aan een paar bezienswaardigheden in Kraslava, krijgen wij een excursie op een boerderij waar men kruiden (o.a. voor thee) en geneeskrachtige planten kweekt. We krijgen er een boeiend verhaal voorgeschoteld, en mogen ook proeven!
Creatieve activiteit: Demo pottenbakken. Rondleiding kruidenthee boerderij.
Accommodatie: Hotel Sventes Muiza ****
Maaltijden: Ontbijt, Lunch
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: o.a. Aglona
Beschrijving: Na het ontbijt gaan wij het museum bezoeken van een poppen kunstenares. Zij heeft 150 poppen gemaakt en daar een eigen museum voor gecreëerd. In Aglona – het doel van de katholieke pelgrims in Letland – gaan wij over het proces van broodbakken leren bij een uitermate gastvrij gezin. Terwijl het brood nog aan het bakken is, gaan wij al genieten van een echte Latgalse lunch. Uiteraard brengen wij dan ook een bezoek aan de basiliek van Aglona, waar jaarlijks honderdduizenden pelgrims bijeenkomen op 15 augustus.
Verder gaan wij de werkplaats bezoeken van een mandenmakers gezin. Ons diner zullen wij vandaag hebben in een soort openluchtmuseum, waar wij een indruk krijgen van het leven van de mensen in Latgale begin vorige eeuw.
Creatieve activiteit: Demo van een mandenmaker. Workshop brood bakken.
Accommodatie: Hotel Restart***
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Ludza, Zilupe
Beschrijving: Vandaag rijden wij naar de oudste stad van Letland – Ludza - waar wij beginnen met een rondleiding. Bij het ambachtencentrum van Ludza gaan wij verschillende (textiele) ambachten bekijken en uitproberen, onder het genot van een gezonde kruidenthee en iets lekkers uit de regio. In Zilupe gaan wij een workshop bezoeken met demo’s voor het maken van kaarsen, felten. Hier gaan wij ook jam van dennenappels proeven. Vanavond dineren wij op een vlot.
Creatieve activiteit: Verschillende (textiele) technieken proberen. Een veelzijdige creatieve workshop.
Accommodatie: Hotel Restart***
Maaltijden: Ontbijt, Diner
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Rezekne
Beschrijving: Vandaag bekijken wij Rezekne en bezoeken wij het vissersdorp Idena, waar wij onder andere een heerlijke vissoep voor lunch krijgen. ‘s Middags rijden wij terug naar Riga.
Accommodatie: Hotel Avalon ****+
Maaltijden: Ontbijt, Lunch
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Riga
Beschrijving: Vandaag zullen wij meer tijd hebben om Riga te verkennen, te voet of met openbaar vervoer. Zo zijn er interessante musea, maar kunt u er ook volop genieten van oude en moderne(re) architectuur, waaronder Jugendstil/Art Nouveau! Er is geen programma inbegrepen, maar wij doen natuurlijk graag wat aanbevelingen, afhankelijk van de interesses van de reizigers.
Accommodatie: Hotel Avalon ****+
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Riga
Beschrijving: Vandaag eindigt onze gezamenlijke rondreis. Na het ontbijt is er een transfer geregeld naar de luchthaven, voor wie er vandaag terugreist naar Eindhoven.
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep)

Boek deze reis

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Geldig Nederlands paspoort, of van een ander EU land
 • Polis reisverzekering

Geldzaken

In Letland wordt betaald met de Euro. In de hoofdstad kan er op vele plekken gepind worden. Op het platteland, zeker bij de ateliers die wij gaan bezoeken, kan men alleen contant afrekenen.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om dit voor de hele groep te centraliseren, wordt er in het begin van de reis een fooienpot ingesteld om gezamenlijke fooien aan de chauffeur, gidsen en dergelijke te betalen. Het gaat om ca. 10 EUR per persoon.

Maaltijden

Het dagelijkse ontbijt – meestal een uitgebreid buffet – is in de prijs inbegrepen. De lunch is soms onderdeel van een excursie en wordt vooraf samengesteld voor de hele groep. Dit zijn de momenten waarop wij de plaatselijke gerechten kunnen proeven. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde producten, dan graag dit in het boekingsformulier expliciet aangeven. Wij gaan hier dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Gezondheid

Voor deze reis naar Letland worden geen vaccinaties aangeraden. Wel raden wij aan om op het platteland lange broeken, sokken en dichte schoenen te dragen, vanwege de kans op tekenbeten. Naast het risico op de ziekte van Lyme kunnen de teken in Letland ook hersenvliesontsteking veroorzaken.

Klimaat

In juli kan het heel warm zijn in Letland, maar ook regenachtig en koel. Het weer is net zoals in Nederland wisselvallig, het is daarom het beste om kort voor de reis het weerbericht te checken.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door de initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule. Ze spreekt Nederlands maar is Letse van origine, en gaat zorgen voor een plaatselijk tintje aan deze reis, naast de praktische, organisatorische en technische aspecten.