Textiel van Rajasthan en Gujarat (India)

21 november – 5 december 2020
1899 EUR

 

Highlights: Jaipur, Roopengarh, Udaipur, Kutch regio, heritage stay, block printing workshops, textielworkshops, kookworkshop, workshop Indian painting, markten, natuur en vooral veel kleuren en geuren.

ALGEMEEN

Houdt u van reizen én van Arts&Crafts? Kent u alleen nog groepsreizen die het arts&crafts onderwerp wel aanraken, maar er niet diep genoeg op ingaan? Wilt u meer weten over hoe bepaalde lokale producten worden gemaakt en wilt u tijdens uw vakantie zelf ook creatief bezig zijn? Wilt u de tijd nemen bezienswaardigheden goed te bekijken zonder alleen droge geschiedenisfeiten te horen? Wilt u de bezienswaardigheden intenser beleven en reizen met mensen die dat ook leuk vinden?

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u!

Deze reis gaat langs geweldige bestemmingen in Rajasthan en Gujarat die u zullen verbazen en die uw mogelijke stereotypes over India zullen laten verdwijnen. Tijdens deze veelzijdige rondreis leert u over zowel de Arts&Crafts als over de geschiedenis en religie van India.

We beginnen in Gujarat waar we na een paar bezienswaardigheden in Ahmedabad gezien te hebben naar de regio Kutch rijden. Daar zullen we families op het platteland bezoeken waar ambachten nog steeds een grote rol spelen voor de inkomsten van de families. We hebben de moeilijk te bereiken maar heel erg bijzondere regio Kutch in ons programma opgenomen vanwege het bekende kleurrijke borduurwerk dat daar wordt gemaakt. In Rajasthan bezoeken we het mooie Udaipur en Jaipur om daar in de buurt workshops bij te wonen voor block printing, verschillende verftechnieken voor textiel, borduren en schilderen. In Rajasthan genieten we volop van de kleuren, geuren, het handwerk, de keuken en de schilderijen van deze bekende deelstaat. Er zal ook voldoende vrije tijd zijn om in uw eentje of samen met andere groepsgenoten de bestemmingen te ontdekken. De door ons zorgvuldig gekozen partners die deze reis in India begeleiden, zullen zorgen voor een onvergetelijke ervaring!

Deze reis wordt begeleid door een ervaren Engelstalige reisleider uit India. Er zal ook een Nederlandstalige vertegenwoordiger van Boundless Inspiration meereizen. Wij vertrekken al bij 6 definitieve boekingen. De maximale groepsgrootte is 12 personen.

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

21 november – 5 december 2020

Prijzen

Prijs voor deze reis is 1899 EUR per persoon op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration doet een aanbeveling voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip arriveert. Hier hoeft u uiteraard geen gebruik van te maken. U kunt zich ook in Delhi of Ahmedabad aansluiten bij de groep.

In de prijs is inbegrepen:

 • 14 nachten accommodatie met ontbijt conform het programma hieronder
 • Transport per auto of minibus afhankelijk van de grootte van de groep
 • Binnenlandse vlucht Delhi-Ahmedabad
 • Minimaal 3x diner, minimaal 2x lunch
 • Minimaal 7 workshops conform het programma
 • Entreegelden voor de monumenten die genoemd zijn in het programma
 • Betrokken en professionele lokale reisgidsen (Engelstalig) voor de duur van de gehele reis
 • Een Nederlandstalige reisbegeleider van Boundless Inspiration

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Internationale vluchten (600-800 EUR)
 • Visum India (25 EUR)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooi aan reisleider(s), hotelpersoneel en andere dienstverleners in India (ca. 50 EUR)
 • Eenpersoonssupplement (400 EUR)

DAG PER DAG

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Jaipur
Beschrijving: Wij worden opgehaald op het vliegveld en gebracht naar het hotel. Daar kunnen wij bijkomen van de lange reis. ’s Middags ontmoeten wij onze Indiase reisbegeleider die met veel enthousiasme zijn land aan ons gaat laten zien. Er is ook ruimte voor het bezoek van een museum van moderne kunst als eerste kennismaking met de kunst en cultuur in India. ’s Avonds zullen wij van een gezamenlijke diner genieten.
Creatieve activiteit: Bezoek aan een kunstmuseum
Accommodatie: Hotel Arya Niwas of vergelijkbaar
Maaltijden: Diner
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Jaipur
Beschrijving: Na het ontbijt maken wij een stop voor een foto bij de beroemde Palace of Winds, om daarna verder te rijden naar de Amber Palace en het Museum voor hand block printen. ’s Middags gaan wij door de kleine drukke straatjes wandelen van de markt in de oude stad van Jaipur. De markt is bekend voor exclusieve sieraden), edelstenen, textiel, vloerkleden, meubels en ander handwerk. Er is ook de mogelijkheid om Indiase kleding op maat voor u te laten maken.
Creatieve activiteit: (Optioneel) Ontdekken, fotograferen en schetsen van ornamenten in Amber Palace.
Accommodatie: Hotel Arya Niwas of vergelijkbaar
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Sanganer
Beschrijving: Vanochtend rijden wij naar het beroemde blockprinters dorp Sanganer om zelf aan de slag te gaan met het bedrukken van stof. Wij gaan van de meesters leren in een omgeving, waar dit ambacht al decennia lang uitgeoefend wordt op een traditionele manier. ’s Avonds is er tijd om de stad Jaipur te verkennen, misschien naar een Bollywood film te gaan (optioneel), uit eten te gaan of gewoon uit te rusten in het hotel.
Creatieve activiteit: Blockprinting workshop
Accommodatie: Hotel Arya Niwas of vergelijkbaar
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Sanganer
Beschrijving: Vandaag rijden wij weer naar Sanganer om meer over technieken van stof bedrukken en verven te leren en deze ook uit te proberen. Onze enthousiaste host zal ons door zijn atelier leiden waar verschillende materialen en gereedschap aanwezig is om vervolgens zelf aan de slag te gaan. De tijd gaat voorbij vliegen op deze bijzondere plek!
Creatieve activiteit: Workshop stofverven met verschillende technieken
Accommodatie: Hotel Arya Niwas of vergelijkbaar
Maaltijden: Ontbijt, lunch
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Jaipur
Beschrijving: Op onze laatste dag in Jaipur bezoeken wij het mooie City Palace, waar ook een museum in gevestigd met een kleine collectie van textiel. Voor de rest is de dag vrij om op eigen initiatief de stad te ontdekken. Optioneel kunnen wij activiteiten regelen voor onze reizigers.
Accommodatie: Hotel Arya Niwas of vergelijkbaar
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Roopengargh
Beschrijving: We verlaten Jaipur vroeg in de ochtend en rijden naar Roopengarh. Daar checken we in bij ons hotel: Roopengarh Fort. Roopengarh Fort is het voormalige huis van de plaatselijke Maharadja. Het hotel heeft royale kamers en een adembenemend uitzicht vanaf het dakterras. Ook dit hotel is een Heritage Hotel. De kamers hebben verschillende afmetingen; soms heel groot en met een eigen dakterras. De badkamers zijn eenvoudig, maar schoon en functioneel. De warmwatervoorziening kan hier een uitdaging zijn. Desondanks kiezen wij voor dit hotel vanwege de bijzondere architectuur en locatie.
Later op de dag is er de mogelijkheid om zich te verkleden in traditionele Indiase kleding; we gaan leren een sari ’aan te trekken’. (Deze activiteit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de begeleidster.)
Na afloop genieten we van een uitgebreid Indiaas diner, bereid in de keuken van het fort.
Accommodatie: Roopengarh Fort
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Roopengarh
Beschrijving: Deze dag brengen we door in een NGO dorp, waar we naaiworkshops zullen volgen met de lokale vrouwen. NGOs worden in India vaak opgezet om vrouwen bij elkaar te brengen met het doel om handwerk te creëren en gezamenlijk te verkopen. De thema’s van de workshops worden ter plekke bepaald op basis van beschikbaarheid en aanwezigheid van de maaksters. 
Creatieve activiteit: Handwerkworkshop met lokale vrouwen
Accommodatie: Roopengarh Fort
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Udaipur
Beschrijving: Vandaag reizen wij naar Udaipur. Udaipur is een bijzondere stad. Het wordt ook wel het Venetië van India genoemd en daar is niets aan gelogen! Er zijn prachtige kastelen, meren en roof-top cafés die de stad geliefd maken onder bezoekers.
Nadat we gesetteld zijn in het hotel gaan we de stad verkennen. Er zijn meerdere galerijen van hedendaagse kunstenaars gevestigd. De zonsondergang bekijken we vanavond vanuit een boot. De bootexcursie laat de indrukwekkende gebouwen vanaf de waterkant zien.
Accommodatie: Devraj Niwas of vergelijkbaar (uitzicht op het meer kan niet gegarandeerd worden)
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Udaipur
Beschrijving: ‘s Ochtends bezoeken we gezamenlijk het kasteel van Udaipur. Het kasteel is bijzonder vanwege de combinatie van verschillende stijlen van architectuur. Ook is dit kasteel rijk gedecoreerd met ornamenten en muurschilderijen en is er een uitgebreide collectie aan Indian Paintings, die de geschiedenis van het land vertelt. Vanuit het kasteel kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.
Geïnspireerd door de Indiase schilderijen volgen we ‘s middags een workshop bij een traditionele, lokale schilder die ons de techniek gaat leren. Je gaat zelf een Indiaas schilderijtje maken dat je voor altijd aan de bijzondere sfeer in Udaipur zal herinneren.
Accommodatie: Devraj Niwas of vergelijkbaar (uitzicht op het meer kan niet gegarandeerd worden)
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Udaipur
Beschrijving: Een dagje vrij om zelf de stad te verkennen. Het is leuk om in de smalle, drukke straatjes ongehaast langs winkeltjes en galerijen te wandelen, een tempel te bezoeken, van een kop koffie genieten met uitzicht op het meer, of het museum van Udaipur te bezoeken. Voor de liefhebber kunnen wij een tweede workshop Indian painting regelen (niet in prijs inbegrepen). ’s Avonds komen wij weer bij elkaar voor een gezamenlijke kookworkshop en diner.
Accommodatie: Devraj Niwas of vergelijkbaar (uitzicht op het meer kan niet gegarandeerd worden)
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Bhuj
Beschrijving: Na de hectiek van de steden in Rajasthan zullen wij vanmiddag, na een reis van ca 10 uur, aankomen in Bhuj. Bhuj ligt in de Kutch regio die beroemd is voor haar traditionele handwerk, de vele stijlen van borduur- en weefwerk.  Het is een plattelandsregio waar het veel rustiger is dan in de grote steden waar wij net vandaan komen. In deze rustgevende omgeving gaan wij het plaatselijke dagelijkse ritme intens beleven, samen met de families die wij gaan bezoeken.
Accommodatie: Ntb
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Bhuj
Beschrijving: Bezoek aan één of meerdere families, waar zowel de vrouwen als mannen met traditionele ambachten hun brood verdienen. Via onze lokale gids hebben wij contact met meerdere families. Pas als wij in India zijn, zullen wij precies weten welke ambachten wij gaan zien en uitproberen. In alle gevallen zullen wij een kijkje kunnen nemen in het dagelijks leven van de Gujarati mensen, hun relaties en gebruiken. De workshops zullen altijd gelinkt zijn aan textiel. Wij gaan beginnen met een museum van één van de coöperatieven van Kutch dat zich bezig houdt met het ontwikkelen en vermarkten van het borduurwerk van Kutch. Verder gaan wij ook de beroemde zoutwoestijn – the Rann of Kutch bezoeken.
Creatieve activiteit: dagelijks workshops met de Kutch families en ambachtslieden, bijzondere fotomomenten onderweg
Accommodatie: Ntb
Maaltijden: Ontbijt
Transport: Auto/Bus (afhankelijk van de grootte van de groep)
Plaats: Bhuj
Beschrijving: Vandaag eindigt ons gezamenlijke avontuur. Er ligt een lange reis voor ons om vanuit deze afgelegen regio naar Europa te komen. Als de vlucht ’s middags plaats vindt, gaan wij nog iets in (de buurt van) Bhuj bezoeken. Bijvoorbeeld de markt om de laatste aankopen te doen, of een museum.
Transport: Transfer naar Bhuj luchthaven.

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Geldig Nederlands paspoort
 • E-visum India, aan te vragen via https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html
 • Inentingen pas
 • Polis reisverzekering

Geldzaken

In India wordt betaald met Indiase Rupee. Kijk op oanda.com voor de actuele koersen. In de steden zijn er pinautomaten en ook in de winkels is betalen met een pinpas (mits deze in India geldig is) of credit card meestal mogelijk. Op het platteland zijn de mogelijkheden om te pinnen veel beperkter, zeker als u iets wilt aanschaffen bij de families en ambachtslieden zelf.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Het wordt overal gedaan en verwacht in India. Om dit voor de hele groep te centraliseren, wordt er in het begin van de reis een fooienpot ingesteld om gezamenlijke fooien aan de chauffeur, gidsen en dergelijke te betalen. Het gaat om ca. 50 EUR per persoon.

Maaltijden

Het eten in India is heel anders dan wat wij gewend zijn in Nederland. In India gebruikt men veel meer kruiden, is het eten pittiger en er wordt niet overal vlees geserveerd. Op verzoek worden de maaltijden ook minder pittig gemaakt. In sommige hotels zijn er ook Europese maaltijden beschikbaar. In de reissom is ontbijt inbegrepen. Daarnaast zijn er een paar andere maaltijden inbegrepen zoals in het programma opgenomen. Voor de rest is men vrij om zelf de Indiase keuken te ontdekken. Wij gaan uiteraard aanbevelingen doen tijdens de reis.

Gezondheid

Het is aan te raden om vóór uw reis naar India u laten informeren over gezondheidsrisico’s in die regio en over de benodigde vaccinaties. Wij adviseren u om hiervoor contact op te nemen met een gespecialiseerde kliniek bij u in de buurt.

Klimaat

Tussen oktober en maart is het toeristenseizoen in Rajasthan en Gujarat. Tijdens deze periode zijn de temperaturen aangenaam zomers. Wij kiezen onze reisperiodes altijd in dit seizoen. Overdag is het dan lekker zomers (25-28 graad Celsius) en ‘s nachts koelt het af. Zomerse kleding, maar ook een warmer vest voor de avonden is zeker aan te raden.

Reisbegeleiding en gidsen

Boundless Inspiration is een kleinschalige reisorganisatie die samenwerkt met uitsluitend kleinschalige lokale partners. Deze reis zal begeleid worden door een reisbegeleider met meer dan 10 jaar ervaring en die het specifieke van een textielreis goed begrijpen. Deze reisbegeleider spreekt alleen Engels. De Nederlandstalige initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule – zal meereizen.