Textielreis Letland I: Latgale

Vanwege de Corona situatie zijn onze reizen voor 2020 geannuleerd.  De reisbeschrijvingen op deze site kunt u als voorbeelden beschouwen voor de reizen die wij gaan organiseren zodra dat weer mogelijk is! 

Data ntb
899 EUR (exclusief vluchten)

 

Highlights: Natuur, cultuur, ambachten, weven, borduren, brood bakken, geneeskrachtige kruiden, verblijf in een landhuis; inclusief bezoek aan de hoofdstad Riga.

Deze reis kan geboekt worden in combinatie met onze andere reis naar Letland, namelijk Textielreis Letland II: Kurzeme van 25 juli tot 1 augustus 2020. Deze reizen gaan naar twee verschillende regio’s van Letland en er zit daardoor geen overlap in, behalve de eerste dagen in Riga. Als u beide reizen boekt, bent u twee weken onderweg en ziet u hoe divers verschillende regio’s in Letland zijn qua ambachten, landschap en mensen.

ALGEMEEN

Houdt u van reizen, maar blijft u liever in Europa? Bent u dan op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in oude ambachten, en het liefst zelf ook creatief bezig zijn? Wilt u daarnaast bezienswaardigheden intenser beleven en reizen met mensen die dat ook leuk vinden? En hoort u deze nieuwe informatie liever van iemand die het land en de streek echt kent?

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u!

We gaan langs mooie bestemmingen en traditionele ambachtslieden in de onbekende regio Latgale, maar bezoeken ook highlights in de hoofdstad Riga. In Letland worden handwerk en ambachtelijk gemaakte producten en voorwerpen nog echt gewaardeerd, en ook veel beoefend.

Onze rondreis beginnen we in de hoofdstad Riga, waar we al iets zullen zien en horen van de geschiedenis en culturele rijkdom van dit land. Daarna gaan we kennis maken met de regio Latgale in het Oosten van het land, een regio die bekend staat om haar vele meren, natuur, ambachten en gastvrije mensen.

Deze intensieve reis bevat maar liefst 3 workshops in drie verschillende technieken met textiel als medium. Via de workshops en excursies maken we kennis met creatieve mensen, die ondanks de verschillende uitdagingen van het leven op het Letse platteland hun creatieve dromen hebben verwezenlijkt en hun passie graag met de bezoekers aan hun ateliers delen.

Deze reis wordt begeleid door de initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule. Ze spreekt Nederlands maar is Letse van origine, en gaat zorgen voor een plaatselijk tintje aan deze reis. We vertrekken al bij minimaal 7 boekingen. De maximale groepsgrootte is 12 personen.

 

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

Data ntb

Prijzen

Prijs voor deze reis is 899 EUR per persoon, op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration doet een aanbeveling voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip arriveert. Hier hoeft u uiteraard geen gebruik van te maken. U kunt zich ook in Riga aansluiten bij de groep.

In de prijs is inbegrepen:

 • 7 nachten accommodatie in minimaal 3* en 4* hotels met ontbijt;
 • Transport per minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep) met airco;
 • Maaltijden als aangegeven in het programma;
 • 3 workshops, conform het programma;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Een “lokale”, Nederlandstalige reisbegeleider van Boundless Inspiration die ook Lets spreekt.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Riga (150-250 EUR)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooi aan reisleider(s), chauffeur, workshopleiders en andere dienstverleners in Letland (ca. 10 EUR per persoon)
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven
 • Eenpersoonssupplement (200 EUR)

REISSCHEMA

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Riga
Beschrijving: We worden opgehaald op het vliegveld en naar ons hotel in Riga gebracht. Kort daarna ontmoeten we elkaar weer om gezamenlijk naar het Design museum te lopen voor een rondleiding in de actuele expositie. Dit museum huisvest de grootste collectie van Letse toegepaste kunst en zal een mooie intro vormen voor onze reis verder naar het Oosten van het land.
Later krijgen we een eerste indruk van deze oude Hanzestad, tijdens een excursie (ca 2 uur) door het oude centrum.
’s Avonds zullen we genieten van een gezamenlijk welkomstdiner in het restaurant Neiburgs.
Creatieve activiteit: Rondleiding in het Design Museum.
Accommodatie: Hotel Avalon ****+
Maaltijden: Diner
Transport: Minibus.
Plaats: Riga, Lielvarde
Beschrijving: Na het ontbijt gaan we een lezing bijwonen van Dr. Ieva Pigozne. Zij is onderzoekster aan de Universiteit van Letland en het onderwerp van haar onderzoek is kleding van Latgale, de regio waar we de komende dagen gaan doorbrengen. Ook deze activiteit zal ons hopelijk context geven voor de activiteiten van de volgende dagen.
Na de lezing vertrekken wij richting Oosten. We rijden naar Lielvarde waar we op bezoek gaan naar een weefster van traditionele Letse gordels. Hier werken we dan allemaal aan een eigen project voor de rest van de middag.
Creatieve activiteit: Lezing over kleding in Latgale, weven van een (stukje van) een gordel.
Accommodatie: Hotel in Lielvarde.
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus.
Plaats: Livani, Daugavpils
Beschrijving: Na het ontbijt rijden we naar Livani waar we op bezoek gaan bij een groep weefsters die door het toepassen van traditionele patronen en technieken hedendaagse artikelen weven. De dames van deze groep weven ook stof voor de rokken van de Letse traditionele klederdracht. De technieken die zij hiervoor toepassen gaan we ook leren. Iedereen krijgt een eigen projectje om aan te werken met het materiaal van onze gastvrouwen.
’s Avonds rijden we richting Daugavpils. We overnachten vannacht in een schattig landhuis.
Creatieve activiteit: Weefworkshop.
Accommodatie: Hotel Sventes Muiza ***
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Daugavpils, Kraslava
Beschrijving: Vanochtend bezoeken we eerst het fort van Daugavpils uit de 19de eeuw. Binnen dit fort is ook het Mark Rothko centrum voor moderne kunst gehuisvest. Na de lunch gaan we de bijzondere landschappen bewonderen van het natuurpark Daugavas koki, onderweg naar een bijzonder openluchtmuseum over de oud gelovigen in Letland. Een ander bezoek vanmiddag zal zijn aan een boerderij waar men kruiden (o.a. voor thee) en geneeskrachtige planten kweekt. We krijgen er een boeiend verhaal voorgeschoteld, en mogen ook proeven!
Hierna rijden we naar Rezekne waar we gaan overnachten.
Accommodatie: Hotel Restart ***
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Preili, Aglona en omgeving
Beschrijving: Na het ontbijt gaan we het museum bezoeken van een poppen kunstenares. Zij heeft 150 poppen gemaakt en daar een eigen museum voor gecreëerd.
In Aglona – het doel van de katholieke pelgrims in Letland – gaan we over het proces van broodbakken leren bij een uitermate gastvrij gezin. Terwijl het brood nog aan het bakken is, gaan we al genieten van een echte Latgalse lunch.
Uiteraard brengen we dan ook een bezoek aan de basiliek van Aglona, waar jaarlijks honderdduizenden pelgrims bijeenkomen op 15 augustus.
We sluiten de dag af met bezoek aan een openluchtmuseum waar we gebouwen en interieurs gaan zien van begin 20ste eeuw.
Accommodatie: Hotel Restart ***
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Ludza
Beschrijving: Vandaag rijden we naar de oudste stad van Letland – Ludza. Bij het ambachtencentrum van Ludza gaan we verschillende (textiele) ambachten bekijken en uitproberen, onder het genot van een gezonde kruidenthee en iets lekkers uit de regio. Onze workshop zal gericht zijn op borduren, maar we zullen ook demonstraties ook van andere ambachten te zien krijgen. De gastvrije eigenaresse van dit ambachtencentrum beschikt ook over een grote collectie archeologische en traditionele kleding van deze regio. Ook deze mogen we bewonderen en zelfs aantrekken.
Rond de middag wordt ons een lichte lunch aangeboden met plaatselijke gerechten en ’s avonds dineren we op een vlot (bij mooi weer).
Creatieve activiteit: Workshop borduren en demo’s van andere technieken.
Accommodatie: Hotel Restart ***
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner
Transport: Minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Rezekne; Riga
Beschrijving: Vandaag bekijken we Rezekne en bezoeken we het vissersdorp Idena in een bijzonder natuurgebied, waar we onder andere een heerlijke huisgemaakte vissoep voor lunch krijgen.
‘s Middags rijden we terug naar Riga.
Accommodatie: Hotel Avalon ****+
Maaltijden: Ontbijt, lunch
Transport: Minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Riga
Beschrijving: Vandaag eindigt onze gezamenlijke rondreis. Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht, is er misschien nog tijd om de stad Riga verder te bekijken en laatste aankopen te doen. Er zal voor iedereen die vandaag terug naar Nederland gaat, een transfer geregeld worden naar het vliegveld.

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Geldig Nederlands paspoort, of van een ander EU land
 • Polis reisverzekering

Geldzaken

In Letland wordt betaald met de Euro. In de hoofdstad kan er op vele plekken gepind worden. Op het platteland, zeker bij de ateliers die wij gaan bezoeken, kan men alleen contant afrekenen.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om dit voor de hele groep te centraliseren, wordt er in het begin van de reis een fooienpot ingesteld om gezamenlijke fooien aan de chauffeur, gidsen en dergelijke te betalen. Het gaat om ca. 10 EUR per persoon.

Maaltijden

Het dagelijkse ontbijt – meestal een uitgebreid buffet – is in de prijs inbegrepen. De lunch is soms onderdeel van een excursie en wordt vooraf samengesteld voor de hele groep. Dit zijn de momenten waarop we de plaatselijke gerechten kunnen proeven. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde producten, dan graag dit in het boekingsformulier expliciet aangeven. We gaan hier dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Gezondheid

Voor deze reis naar Letland worden geen vaccinaties aangeraden. Wel raden we aan om op het platteland lange broeken, sokken en dichte schoenen te dragen, vanwege de kans op tekenbeten. Naast het risico op de ziekte van Lyme kunnen de teken in Letland ook hersenvliesontsteking veroorzaken.

Klimaat

In juli kan het heel warm zijn in Letland, maar ook regenachtig en koel. Het weer is net zoals in Nederland wisselvallig, het is daarom het beste om kort voor de reis het weerbericht te checken.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisleiding vanuit Boundless Inspiration, die vooral de praktische, organisatorische en technische aspecten van de reis zal gaan verzorgen.