Textielreis Letland II: Kurzeme

Vanwege de Corona situatie zijn onze reizen voor 2020 geannuleerd.  De reisbeschrijvingen op deze site kunt u als voorbeelden beschouwen voor de reizen die wij gaan organiseren zodra dat weer mogelijk is! 

Data ntb
899 EUR (exclusief vluchten)

 

Highlights: Cultuur, klederdracht, borduren, weven, breien, strand, culinair, bezoek aan de hoofdstad.

Deze reis kan geboekt worden in combinatie met onze andere reis naar Letland, namelijk Textielreis Letland I: Latgale van 18 t/m 25 juli 2020. Deze reizen gaan naar twee verschillende regio’s van Letland en er zit daardoor geen overlap in behalve de eerste dagen in Riga. Als u beide reizen boekt, bent u twee weken onderweg en ziet u hoe divers verschillende regio’s in Letland zijn qua ambachten, landschap en mensen.

ALGEMEEN

Houdt u van reizen, maar blijft u liever in Europa? Bent u dan op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in oude ambachten, en het liefst zelf ook creatief bezig zijn? Wilt u daarnaast bezienswaardigheden intenser beleven en reizen met mensen die dat ook leuk vinden? En hoort u deze nieuwe informatie liever van iemand die het land en de streek echt kent?

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u!

Deze reis kijk ik altijd bijzonder naar uit, omdat we naar mijn vaderland Letland gaan én naar mijn geboorteplaats. We gaan langs mooie bestemmingen en (traditionele) ambachtslieden en kunstenaars in de regio Kurzeme die met textiel werken. Daarnaast bezoeken wij ook de highlights in de hoofdstad Riga. In Letland worden handwerk en ambachtelijk gemaakte producten en voorwerpen nog echt gewaardeerd, en ook veel beoefend. De verschillende regio’s in Letland kennen ook een veelheid aan ambachten en handwerktechnieken die per regio verschillend zijn.

We beginnen in de hoofdstad Riga, waar we al iets zullen zien en horen van de geschiedenis en culturele rijkdom van dit land. Daarna gaan wij kennis maken met de regio Kurzeme in het Westen van het land.

Deze intensieve reis bevat maar liefst 3 workshops naast het bezoeken van verschillende bezienswaardigheden, zowel in de regio Kurzeme als in de hoofdstad Riga. Via de workshops en excursies maken wij kennis met creatieve mensen die hun passie voor handwerk graag met de bezoekers aan hun ateliers delen.

Deze reis wordt begeleid door een Nederlandstalige reisleiding vanuit Boundless Inspiration. Wij vertrekken al bij minimaal 7 boekingen. De maximale groepsgrootte is 12 personen.

Deze reis sluit bij onze reis naar Latgale aan (textielreis Letland: Latgale) van 18-25 juli 2020. Deze kunt u dus ook samen boeken om er een reis van twee weken te maken. Er zal geen overlap in zitten (behalve de eerste dagen in Riga) aangezien wij verschillende regio’s bezoeken waar verschillende handwerktechnieken te vinden zijn.

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

Data ntb

Prijzen

899 EUR (excl. vluchten)

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration doet een aanbeveling voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip arriveert. Hier hoeft u uiteraard geen gebruik van te maken. U kunt zich ook in Riga aansluiten bij de groep.

In de prijs is inbegrepen:

 • 7 nachten accommodatie met ontbijt;
 • Transport per minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep) met airco;
 • Maaltijden als aangegeven in het programma;
 • Minimaal 3 workshops, conform het programma;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Een “lokale”, Nederlandstalige reisbegeleider van Boundless Inspiration die Lets van origine is.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Riga (ca 200-250 EUR), te boeken op, bijvoorbeeld, airbaltic.com;
 • Reis- en annuleringsverzekering;
 • Fooi aan reisleider(s), chauffeur, workshopleiders en andere dienstverleners in Letland (ca. 20 EUR per persoon);
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven;
 • Eenpersoonssupplement (200 EUR).

REISSCHEMA

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Riga
Beschrijving: Wij worden opgehaald op het vliegveld en naar ons hotel in Riga gebracht. Kort daarna ontmoeten wij elkaar bij de receptie van het hotel om gezamenlijk naar het Design museum te lopen voor een rondleiding. Dit museum huisvest de grootste collectie van Letse toegepaste kunst en zal een mooie intro vormen voor onze reis verder naar het Westen van het land.
Wij krijgen ook een eerste indruk van deze oude Hanzestad tijdens een excursie (ca 1-2 uur) door het oude centrum.
’s Avonds zullen wij genieten van een gezamenlijk welkomstdiner in het restaurant Neiburgs.
Creatieve activiteit: Rondleiding in het Design Museum.
Accommodatie: Hotel  in het centrum van Riga.
Maaltijden: Diner.
Transport: Minibus.
Plaats: Broceni en Liepaja
Beschrijving: Na het ontbijt vertrekken wij naar het dorp Broceni (ca 2 uur rijden) waar wij op bezoek gaan bij een textielkunstenares die mooie wandkleden weeft van wol. Zij woont op een idyllische plek en heeft haar atelier aan huis. Hier brengen wij de grootste deel van de dag door. Wij gaan kennis maken met het werk en materiaal van deze kunstenares en wij krijgen ook de kans om zelf aan de slag te gaan met verschillende weeftechnieken. Iedereen krijgt eigen materiaal en gereedschap om mee te werken. Hier krijgen wij ook lunch.
’s Middags rijden wij naar Liepaja (ca 1,5 uur rijden). Deze stad ligt aan de Oostzee en is de derde grootste stad van Letland. Wij settelen in het hotel en gaan daarna in de stad avondeten.
Creatieve activiteit: Workshop weven.
Accommodatie: Hotel in het centrum van Liepaja.
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus.
Plaats: Liepaja en Rucava
Beschrijving:  Verschillende regio’s in Letland kennen verschillen in hun klederdracht. Vandaag, na het ontbijt, rijden wij naar Rucava, een klein dorpje in het Zuidwesten van Letland, dicht bij de grens met Litouwen. Hier zullen wij een groot deel van de dag doorbrengen met de lokale vrouwen, die ons hun handwerk gaan laten zien en uitleg gaan geven over hun klederdracht. Wij mogen hier een bijzonder hier gebruikt borduurtechniek uitproberen. Vervolgens gaan wij ook kennis maken met enkele gerechten van deze streek die ter plekke voorbereidt gaan worden. Dat wordt ook onze lunch.
Afhankelijk van hoe veel tijd wij over hebben, gaan wij ook andere interessante plekken bezoeken in de omgeving. ’s Avonds keren wij terug naar Liepaja.
Creatieve activiteit: Borduur- en kookworkshop.
Accommodatie: Hotel in het centrum van Liepaja.
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus.
Plaats: Liepaja en Alsunga
Beschrijving: Na het ontbijt gaan wij het museum van Liepaja bezoeken. Het heeft o.a. een mooie etnografische afdeling en er wordt regelmatig werk ten toon gesteld van plaatselijke kunstenaars.
Enkele kilometer ten Noorden van Liepaja bevindt zich Karosta. Het is een dorpje dat vroeger bewoond werd door de Russische leger. Er is een gebouw in het midden van het dorp waar vroeger gevangenis gehuisvest was, maar waar tegenwoordig een klein bezoekerscentrum is. Hier gaan wij even rondkijken voordat wij verder rijden.
Wij rijden verder langs de Oostzeekust richting Alsunga waar wij ontvangen worden met lunch. Alsunga en omgeving kent weer een andere stijl klederdracht gekenmerkt door andere kleuren en technieken. Eén van de technieken – borduren met kralen - gaan wij hier uitproberen tijdens een workshop.
’s Avonds vertrekken wij naar de stad Kuldiga, waar wij gaan avondeten en overnachten.
Creatieve activiteit: Workshop borduren met kralen.
Accommodatie: Hotel in Kuldiga.
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus.
Plaats: Kuldiga en omgeving van Talsi
Beschrijving: Na het ontbijt maken wij een kleine wandeling door Kuldiga waar wij ook de breedste waterval van Europa gaan bewonderen. Daarna rijden wij naar Sabile, een dorpje dat bekend is om haar wijnproductie.
Voor lunch gaan wij naar het dorpje Spare, waar wij ontvangen worden door een groep plaatselijke vrouwen. Zij zullen de lunch voorbereid hebben volgens hun favoriete recepten. Hier gaan wij ook de creatieve activiteit van vandaag doen – breien met kralen in traditionele Letse patronen. Dit is ook een techniek van de klederdracht in Letland. Als er mensen zijn die niet willen of kunnen breien, zullen wij voor een alternatief zorgen.
Vannacht overnachten wij in een dorpje aan de kust van de Oostzee.
Creatieve activiteit: Workshop breien met kralen of een ander workshop van een textieltechniek. Accommodatie: Hotel aan de Oostzeekust in Zocene.
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Transport: Minibus.
Plaats: Dundaga en de Oostzee kust
Beschrijving: Vandaag beginnen wij met een rondleiding in een wolfabriek waar verschillende producten gemaakt worden van wol. Na de rondleiding komen wij in de magazijn terecht waar wij verschillende soorten en kleuren wol kunnen kopen voor onze brei- of weefprojecten.
De rest van de dag brengen wij door aan de kust van de Oostzee. Hier bezoeken wij iemand die zelf vis rookt en verder hebben wij hier tijd om van de natuur te genieten, aan deze zelfs op hete zomerdagen niet drukke stranden. Wij gaan van een vismaaltijd genieten voor ons diner, waarna wij terugkeren naar onze overnachtingsplek.
Accommodatie:
Maaltijden: Ontbijt, diner.
Transport: Minibus.
Plaats: Talsi en Riga
Beschrijving:  Na het ontbijt rijden wij naar Talsi, waar wij de hele dag door gaan brengen. Hier gaan wij creatieve workshops volgen bij een lokale kunstenares. Met haar gaan wij een werkje met linnen en de traditionele Letse symbolen maken, maar wij gaan ook andere dingen zien, want aan creatieve ideeën is in dit atelier geen gebrek.
Verder is er een mooi museum in Talsi waar regelmatig interessante kunstexposities ten toon worden gesteld. Er zijn winkeltjes, een kunstgalerie en andere ateliers waar wij een kijkje kunnen nemen en winkelen.
Later in de middag rijden wij terug naar Riga, met een paar tussenstops op interessante plekken onderweg.
Accommodatie: Hotel in het centrum van Riga.
Maaltijden: Ontbijt.
Plaats: Riga
Beschrijving: Vandaag eindigt onze gezamenlijke rondreis.
Voor die gene die vandaag terug keren naar Nederland zal een transfer geregeld worden. Het is ook mogelijk om de reis te verlengen met extra nachten in Riga.
Maaltijden: Ontbijt.
Transport: Transfer naar de luchthaven.

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Geldig Nederlands paspoort, of van een ander EU land
 • Polis reisverzekering

Geldzaken

In Letland wordt betaald met de Euro. In de hoofdstad kan er op vele plekken gepind worden. Op het platteland, zeker bij de ateliers die wij gaan bezoeken, kan men alleen contant afrekenen.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om dit voor de hele groep te centraliseren, wordt er in het begin van de reis een fooienpot ingesteld om gezamenlijke fooien aan de chauffeur, gidsen en dergelijke te betalen. Het gaat om ca. 10 EUR per persoon.

Maaltijden

Het dagelijkse ontbijt – meestal een uitgebreid buffet – is in de prijs inbegrepen. De lunch is soms onderdeel van een excursie en wordt vooraf samengesteld voor de hele groep. Dit zijn de momenten waarop wij de plaatselijke gerechten kunnen proeven. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde producten, dan graag dit in het boekingsformulier expliciet aangeven. Wij gaan hier dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Gezondheid

Voor deze reis naar Letland worden geen vaccinaties aangeraden. Wel raden wij aan om op het platteland lange broeken, sokken en dichte schoenen te dragen, vanwege de kans op tekenbeten. Naast het risico op de ziekte van Lyme kunnen de teken in Letland ook hersenvliesontsteking veroorzaken.

Klimaat

In juli kan het heel warm zijn in Letland, maar ook regenachtig en koel. Het weer is net zoals in Nederland wisselvallig, het is daarom het beste om kort voor de reis het weerbericht te checken.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis wordt begeleid door de initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule. Ze spreekt Nederlands maar is Letse van origine, en gaat zorgen voor een plaatselijk tintje aan deze reis, naast de praktische, organisatorische en technische aspecten.