Textielreis Marokko

Vanwege de Corona situatie zijn onze reizen voor 2020 geannuleerd.  De reisbeschrijvingen op deze site kunt u als voorbeelden beschouwen voor de reizen die wij gaan organiseren zodra dat weer mogelijk is! 

Data ntb
899 EUR (exclusief vluchten)

 

Highlights: Cultuur, natuur, Marrakesh, winkelen, vrouwenorganisaties, weef- en borduurworkshops met lokale vrouwen, kookworkshop, workshop tekenen met henna of workshop geometrische patronen, verblijf in riads in Marrakesh en in een kleinschalige accommodatie in de bergen.

WAT ONZE KLANTEN ZEGGEN:

“Marokko op een vrouwelijke manier beleven? Leren van de plaatselijke bevolking? Maar dan wel met uitstekende hotels, lekker eten en veel lachen? Ga mee met Boundless Inspiration en je ziet de wereld vanuit een heel andere kant. Ik was mee met de reis naar Marokko en kwam vol inspiratie terug, met de veelkleurigheid nog in mijn ogen en het lachen met de Marokkaanse handwerkdames nog steeds in mijn oren. Een prachtige reis gehad, goed georganiseerd en ook gedoseerd, want er was veel te veel te zien en te doen.
Een reis om te zoenen. Volgend jaar weer.
Mieke”

“Als je creatief bent ingesteld en nieuwsgierig bent naar andere culturen, is dit zeker een reis om aan mee te doen. Ik heb ervan genoten.
Corrie”

“Interessante reis. Volop aandacht voor de cultuur. Ik heb ervan genoten. 
Anoniem”

ALGEMEEN

Houdt u van reizen, en zoekt u een exotische bestemming die ver weg maar toch dichtbij is? Bent u dan op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in andere culturen, kunst en ambachten, en het liefst zelf ook creatief bezig zijn? Vindt u het belangrijk om contact te hebben met de lokale bevolking? 

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u! 

Deze reis begint in Marrakesh waar wij overnachten in een prachtig ingerichte riad. Er is inspiratie voor kleuren, patronen, texturen en afbeeldingen op elke hoek in deze drukke en onder toeristen populaire bestemming. Wij gaan hier kennis maken met verschillende ambachten van Marokko. Daarvoor bezoeken wij musea en de soeks (markten). 

In Marrakesh gaan wij ook samen een tajine koken en een workshop volgen voor het tekenen met henna, een traditioneel materiaal in Marokko.

Daarna gaan wij Marrakesh verlaten om de rust van de minder dicht bevolkte Atlas Gebergte op te zoeken. Daar ontmoeten wij Berber vrouwen om een paar handwerktechnieken van hun te leren, genieten wij van de rust in een prachtige accommodatie en bezoeken wij dorpjes die het sociaal centrum van de Berber bevolking zijn. 

De reis zal begeleid worden door de initiatiefneemster van Boundless Inspiration, Baiba Vagule, ondersteund door Engels sprekende Marokkaanse gidsen.

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

Data ntb

Prijzen

Prijs voor deze reis is 899 EUR per persoon, op basis van een tweepersoonskamer.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration zal een aanbeveling doen voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip arriveert. Hier hoeft u uiteraard geen gebruik van te maken. U kunt zich ook in Marrakesh aansluiten bij de groep op elk tijdstip van de aankomstdag.

Deze reis begint en eindigt op zondag. De ruime beschikbaarheid van zowel Ryanair als Transavia vluchten vanaf verschillende luchthavens in Nederland en net over de grens in Duitsland heeft deze keuze bepaald. Wij gaan voor iedereen die op zondag aankomt en vertrekt een transfer naar (en van) de accommodatie regelen.

In de prijs is inbegrepen:

 • 7 nachten accommodatie: 4 nachten in riads in Marrakesh en 3 nachten in een kleinschalige accommodatie in de Atlas Gebergte;
 • Transport per minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep);
 • Sommige maaltijden, zoals aangegeven in het programma;
 • Minimaal 4 workshops, inclusief materiaal conform het programma;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Excursie naar Imlil en naar de markt in Asni;
 • Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit Boundless Inspiration.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Marrakesh (150-300 EUR);
 • Reis- en annuleringsverzekering;
 • Fooien aan reisleider(s), chauffeur, en andere dienstverleners in Marokko (ca. 20-30 EUR, afhankelijk van de grootte van de groep);
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven;
 • Eenpersoonssupplement (225 EUR).

REISSCHEMA

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Marrakesh
Beschrijving: Wij worden opgehaald op het vliegveld en naar ons riad in Marrakesh gebracht.
Accommodatie: Riad Bibtia of vergelijkbaar in de Medina van Marrakesh. Om naar de accommodatie te komen moet men een stuk lopen, het is niet toegankelijk voor auto’s.
Transport: Minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Marrakesh
Beschrijving: Veel kunstenaars, schrijvers en ontwerpers hebben inspiratie voor hun werk gevonden in Marokko en Marrakesh. De tuin van Majorelle is een voorbeeld daarvan. Wij gaan het ochtend in deze tuin doorbrengen waar ook twee musea gevestigd zijn – een folkloristisch Berber museum en het Yves Saint Laurent museum. Er is volop inspiratie te vinden om te fotograferen (verboden in de musea) en te schetsen. Er zijn ook (kunst)boekenwinkeltjes gevestigd in beide musea, en er is een café om even te pauzeren met een kopje koffie.
‘s Middags gaan wij terug naar de medina waar wij een bezoek brengen aan het Dar Si Said museum waar een prachtige collectie tapijten te bewonderen is. Ook het gebouw van het museum zelf is een bezoek waard door de interessante bouwstijl en rijke versieringen.
Maaltijden: Ontbijt.
Creatieve activiteit:  Fotograferen en schetsen in de tuin (zonder begeleiding).
Accommodatie: Riad Bibtia of vergelijkbaar in de Medina van Marrakesh. Om naar de accommodatie te komen moet men een stuk lopen, het is niet toegankelijk voor auto’s.
Transport: Taxi en te voet.
Plaats: Marrakesh
Beschrijving: Vanochtend gaan wij beginnen met een kookworkshop samen met Marokkaanse vrouwen die door een stichting begeleid worden naar zelfstandigheid door de vak van koken aan hun te leren. Wij gaan onze eigen lunch voorbereiden en daarna samen gezellig lunchen.
’s Middags gaan wij de soeks in de Medina verkennen waar wij kennis gaan maken met de verscheidenheid aan arts & crafts van Marokko. In de Medina bezoeken wij ook het Vrouwenmuseum dat steeds een wisselende expositie heeft en het Boucharoutte museum waar een mooie selectie tapijten te bewonderen is die als kunst beschouwd kunnen worden volgens de curator van dit particuliere museum.
Maaltijden: Ontbijt, lunch.
Creatieve activiteit: Kookworkshop. Verschillende demonstraties in de soeks (niet georganiseerd).
Accommodatie: Riad Bibtia of vergelijkbaar in de Medina van Marrakesh. Om naar de accommodatie te komen moet men een stuk lopen, het is niet toegankelijk voor auto’s.
Transport: Taxi of te voet.
Plaats: Marrakesh en Ouirgane
Beschrijving: Als de begeleidster beschikbaar is, gaan wij vanochtend beginnen met een creatieve activiteit met een typisch Marokkaans materiaal - henna. Henna kent vele toepassingen in Marokko en de meest verrassende is waarschijnlijk dat wij daar ook mee op papier kunnen tekenen. Onder begeleiding van een henna kunstenaar, gaan wij een klein projectje creëren in deze bijzondere techniek.
’s Middags vertrekken wij richting de Atlas gebergte.
Creatieve activiteit: Tekenen met henna.
Maaltijden: Ontbijt.
Accommodatie: Ecolodge Ouirgane (op ca 900 m hoogte) of vergelijkbaar.
Transport: Minibus (Grootte afhankelijk van het aantal deelnemers.)
Plaats:Ouirgane en Asni
Beschrijving: Vanochtend rijden wij naar een locatie van een vrouwenorganisatie waar vrouwen uit de omgeving bij elkaar komen om een vak te leren dat gericht is op handwerken. Hier zullen wij de mogelijkheid hebben om een paar borduurtechnieken van hun te leren. Iedereen krijgt eigen materiaal en de dames zijn er om uitleg te geven. Meestal zonder een gemeenschappelijke taal, maar het zal prima gaan!
’s Middags werken wij verder aan ons handwerkproject waarnaar wij naar onze accommodatie rijden om van de rust van deze heerlijke plek te genieten.
Maaltijden: Ontbijt en lunch.
Creatieve activiteit: Workshop borduren.
Accommodatie: Ecolodge Ouirgane (op ca 900 m hoogte) of vergelijkbaar.
Transport: Minibus (Grootte afhankelijk van het aantal deelnemers.)
Plaats: Ouirgane en Asni
Beschrijving: Voor vanochtend hebben wij een workshop voorbereid in een paar technieken van het maken van tapijten. Wij rijden naar een andere locatie van de zelfde vrouwenorganisatie waar wij uitleg krijgen. Hier brengen wij de hele dag door.
’s Middags vertrekken wij richting de Atlas gebergte.
Creatieve activiteit: Workshop tapijttechnieken.
Maaltijden: Ontbijt en lunch.
Accommodatie: Ecolodge Ouirgane (op ca 900 m hoogte) of vergelijkbaar.
Transport: Minibus (Grootte afhankelijk van het aantal deelnemers.)
Plaats:Ouirgane, Imlil en Asni, Marrakesh
Beschrijving: Zaterdag is marktdag in Asni en dan komen de Berbers die in de bergen wonen naar deze centrale plaats voor hun wekelijkse inkopen. Ook wij gaan dat doen.
Voor lunch rijden wij naar Imlil waar wij lunch geserveerd krijgen op een terras met een geweldig uitzicht op een hoogte van ca 1900 m. Daarna lopen wij via een bergpad naar beneden om nog even te winkelen in de vele winkeltjes van Imlil. Stevige schoenen hier zijn noodzakelijk!
Later ’s middags rijden wij terug naar Marrakesh en logeren in een andere riad zodat wij een ander deel van de stad beter leren kennen. Deze riad is toegankelijk voor auto’s.
Maaltijden: Ontbijt en lunch
Accommodatie: Riad Viewpoint of vergelijkbaar.
Transport: Minibus (Grootte afhankelijk van het aantal deelnemers.)
Beschrijving: Vandaag eindigt onze gezamenlijke rondreis. Voor iedereen die vandaag vertrekt, wordt er een transfer geregeld vanuit de riad naar het luchthaven. Voor wie niet heel vroeg vertrek, is er vandaag nog de gelegenheid om andere bezienswaardigheden te bezoeken en te winkelen. Wij zullen aanbevelingen hebben voor stof- en fourniturenwinkels! Maaltijden: Ontbijt.

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Geldig Nederlands paspoort (het paspoort moet zes maanden geldig zijn na het vertrek uit Marokko!), of van een ander EU land
 • Polis reisverzekering

Geldzaken

In Marokko wordt er met Dirham betaald. 1 Euro is ca. 11 Dirham. Op veel plekken kan er gepind worden en er zijn ook voldoende geldautomaten om Dirhams te halen. Het is altijd aan te raden om een klein bedrag van Euro’s bij zich te hebben.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om dit voor de hele groep te centraliseren, wordt er in het begin van de reis een fooienpot ingesteld om gezamenlijke fooien aan de chauffeur, gidsen en dergelijke te betalen. Het gaat om ca. 20-30 EUR per persoon (afhankelijk van de grootte van de groep).

Maaltijden

Het dagelijkse ontbijt is altijd in de prijs inbegrepen. Het ontbijt bestaat vaak uit brood, boter, jam, olijven en soms ook eieren. Thee, koffie en sinaasappelsap wordt ook geserveerd bij het ontbijt. De lunch en/of diner zijn soms onderdeel van een excursie en wordt vooraf samengesteld voor de hele groep. Dit zijn de momenten waarop wij de plaatselijke gerechten kunnen proeven. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde producten, dan graag dit in het boekingsformulier expliciet aangeven. Wij gaan hier dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Gezondheid

Het is aan te raden om u vóór uw reis naar Marokko te laten informeren over gezondheidsrisico’s in die regio, en over de benodigde vaccinaties. Wij adviseren u om contact op te nemen met een hierin gespecialiseerde kliniek bij u in de buurt.

Klimaat

In september kan het (nog) heel warm zijn in Marokko. Maar in de bergen (Imlil) kan het ’s nachts ook al behoorlijk fris worden! Zomerse kleding, maar ook een warmer vest voor de avonden is daarom zeker aan te raden.

Reisbegeleiding en gidsen

Boundless Inspiration is een kleinschalige reisorganisatie die samenwerkt met uitsluitend kleinschalige lokale partners. Deze reis zal begeleid worden door de Nederlandstalige initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule. Ze zal ondersteund worden door een Engels sprekende lokale gids.