Textielreis Marokko

22-29 September 2019
899 EUR

Wegens annulering, één plek vrij!

In het voorjaar 2020 gaan wij weer naar Marokko! Door het aanmelden voor onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

 

Highlights: Cultuur, natuur, Marrakesh, winkelen, vrouwenorganisaties, weef- en borduurworkshops met lokale vrouwen, kookworkshop, workshop ontwerpen islamitische motieven en tekenen met henna, verblijf in een riad in Marrakesh.

ALGEMEEN

Houdt u van reizen, en zoekt u een exotische bestemming die ver weg maar toch dichtbij is? Bent u dan op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in  andere culturen, kunst en ambachten, en het liefst zelf ook creatief bezig zijn? Vindt u het belangrijk om contact te hebben met de lokale bevolking? Wilt u daarnaast de bijzondere highlights intenser beleven en reizen met mensen die dat ook leuk vinden?

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u!

Deze reis begint in Marrakesh waar wij overnachten in een prachtig ingerichte riad. Er is inspiratie voor kleuren, patronen, texturen en afbeeldingen op elke hoek in deze drukke en onder toeristen populaire bestemming. Wij gaan hier kennis maken met verschillende ambachten van Marokko. Daarvoor bezoeken wij musea en de soeks (markten).

Nadat wij een beeld hebben gekregen van de ambachten, gaan wij Marrakesh verlaten om het maakproces van verschillende (textiele) voorwerpen van dichtbij te zien en ook zelf uit te proberen. Wij gaan op bezoek bij de Berber vrouwen op het platteland, die ons hun handwerk en ambacht gaan laten zien en leren. Wij, aan de andere kant, gaan ook iets van onze handwerktechnieken laten zien aan onze gastvrouwen. Het wordt een uitwisseling met nieuwe kennis, ervaringen en heel veel inspiratie. Wij gaan zien hoe de lokale vrouwen aan hun onafhankelijkheid werken en hoe zulke initiatieven georganiseerd worden.

De reis zal begeleid worden door de initiatiefneemster van Boundless Inspiration, Baiba Vagule, ondersteund door een Engels sprekende Marokkaanse gids.

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

22 – 29 september 2019

Prijzen

Prijs voor deze reis is 899 EUR per persoon, op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration zal een aanbeveling doen voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip arriveert. Hier hoeft u uiteraard geen gebruik van te maken. U kunt zich ook in Marrakesh aansluiten bij de groep.

Deze reis begint en eindigt op zondag. De ruime beschikbaarheid van zowel Ryanair als Transavia vluchten vanaf verschillende luchthavens in Nederland en net over de grens in Duitsland heeft deze keuze bepaald. Wij gaan voor iedereen die op zondag aankomt en vertrekt een transfer naar (en van) de accommodatie regelen.

In de prijs is inbegrepen:

 • 7 nachten accommodatie: 3 nachten in een riad en 4 nachten in een ***hotel;
 • Transport per minibus (type afhankelijk van de grootte van de groep);
 • Sommige maaltijden, zoals aangegeven in het programma;
 • Minimaal 5 workshops, conform het programma;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Excursie naar Imlil;
 • Nederlandstalige reisbegeleiding vanuit Boundless Inspiration.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Marrakesh (100-300 EUR);
 • Reis- en annuleringsverzekering;
 • Fooien aan reisleider(s), chauffeur, en andere dienstverleners in Marokko (ca. 20-30 EUR, afhankelijk van de grootte van de groep);
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven;
 • Eenpersoonssupplement (225 EUR).

REISSCHEMA

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

Plaats: Marrakesh
Beschrijving: Wij worden opgehaald op het vliegveld en naar ons riad in Marrakesh gebracht.
Accommodatie: Riad in de Medina van Marrakesh.
Transport: Minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).
Plaats: Marrakesh
Beschrijving: Vanochtend gaan wij beginnen met een kookworkshop samen met Marokkaanse vrouwen. Wij gaan onze eigen lunch voorbereiden en daarna samen gezellig lunchen.
’s Middags gaan wij de soeks in de Medina verkennen waar wij kennis gaan maken met de verscheidenheid aan arts & crafts van Marokko. In de Medina bezoeken wij ook het in een bijzonder mooi gebouw gevestigde Sadi Dar museum waar een bijzondere collectie tapijten tentoon is gesteld.
Maaltijden: Ontbijt.
Creatieve activiteit:  Kookworkshop. Verschillende demonstraties in de soeks. Niet georganiseerd.
Accommodatie: Riad in de Medina van Marrakesh.
Transport: Taxi en te voet.
Plaats: Marrakesh
Beschrijving: Veel kunstenaars, schrijvers en ontwerpers hebben inspiratie voor hun werk gevonden in Marokko en Marrakesh. De tuin van Majorelle is een voorbeeld daarvan. Wij gaan een groot deel van de dag in deze tuin doorbrengen waar ook twee musea gevestigd zijn – een folkloristisch Berber museum en het Yves Saint Laurent museum. Er is volop inspiratie te vinden om te fotograferen (verboden in de musea) en te schetsen. Er zijn ook (kunst)boekenwinkeltjes gevestigd in beide musea, en er is een café om even te pauzeren met een kopje koffie.
Later vandaag gaan wij ook met henna leren schilderen, en het zal mogelijk zijn om je handen of voeten met henna te laten beschilderen of het zelf te doen.
Maaltijden: Ontbijt, diner.
Creatieve activiteit: Fotograferen en schetsen in de tuin. Tekenen met henna.
Accommodatie: Riad in de Medina van Marrakesh.
Transport: Taxi of te voet.
Plaats: Omgeving Asni/Imlil.
Beschrijving: De komende vier dagen brengen wij door in het prachtige berglandschap van de Hoge Atlas in de omgeving van Asni en Imlil op ongeveer één uur rijden vanuit Marrakesh. Hier zullen wij een paar locaties bezoeken van een organisatie die als doel heeft om de lokale bevolking, voornamelijk de vrouwen, te helpen ontwikkelen, en een vak te leren om daarmee een grotere financiële onafhankelijkheid te krijgen. Wij gaan samen met de deelneemsters creatief aan de slag, waarbij wij van hun gaan leren en zij van ons. Wij zullen ook hun dagelijkse ritme ervaren. De deelneemsters van de reis van Boundless Inspiration zijn ook uitgenodigd om zelf iets nieuws aan de Marokkaanse vrouwen te leren. Toegang tot informatie en nieuwe inspiratie is vaak beperkt in deze omgeving, vanwege analfabetisme en gebrek aan internet. Met ons bezoek kunnen wij een kleine bijdrage leveren aan de ontwikkeling van creativiteit van deze vrouwen.
Het zullen dagen zijn waar wij veel gaan leren van en delen met elkaar. Op één avond gaan wij ook – onder begeleiding van Baiba Vagule - de basis leren van het ontwerpen van de islamitische geometrische patronen die wij overal in Marrakesh zullen zien.
Naast de creatieve activiteiten zullen wij ook tijd hebben voor een excursie naar het bergdorpje Imlil en de weekmarkt van Asni.
Creatieve activiteit: Borduurworkshop, workshop tapijtweeftechniek (knopen), weven, islamitische geometrische patronen. Het definitieve aanbod aan workshops zal ter plekke bepaald worden op basis van beschikbaarheid.
Maaltijden: Ontbijt, lunch, soms ook diner als het gezamenlijk bij de vrouwenorganisaties (ad hoc) wordt geregeld.
Accommodatie: Hotel in omgeving van Asni/Imlil (max op ca. 1500 m hoogte).
Transport: Minibus waar nodig (type afhankelijk van de grootte van de groep).
Beschrijving: Vandaag eindigt onze gezamenlijke rondreis.
Na het ontbijt (zo nodig vroeger) is er een transfer geregeld naar de luchthaven voor wie er vandaag terugreist naar Nederland.
Maaltijden: Ontbijt.
Transport: Transfer naar de luchthaven met minibus (afhankelijk van de grootte van de groep).

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Geldig Nederlands paspoort (het paspoort moet zes maanden geldig zijn na het vertrek uit Marokko!), of van een ander EU land
 • Polis reisverzekering

Geldzaken

In Marokko wordt er met Dirham betaald. 1 Euro is ca. 11 Dirham. Op veel plekken kan er gepind worden en er zijn ook voldoende geldautomaten om Dirhams te halen. Het is altijd aan te raden om een klein bedrag van Euro’s bij zich te hebben.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om dit voor de hele groep te centraliseren, wordt er in het begin van de reis een fooienpot ingesteld om gezamenlijke fooien aan de chauffeur, gidsen en dergelijke te betalen. Het gaat om ca. 20-30 EUR per persoon (afhankelijk van de grootte van de groep).

Maaltijden

Het dagelijkse ontbijt is altijd in de prijs inbegrepen. Het ontbijt bestaat vaak uit brood, boter, jam, olijven en soms ook eieren. Thee, koffie en sinaasappelsap wordt ook geserveerd bij het ontbijt. De lunch en/of diner zijn soms onderdeel van een excursie en wordt vooraf samengesteld voor de hele groep. Dit zijn de momenten waarop wij de plaatselijke gerechten kunnen proeven. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde producten, dan graag dit in het boekingsformulier expliciet aangeven. Wij gaan hier dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Gezondheid

Het is aan te raden om u vóór uw reis naar Marokko te laten informeren over gezondheidsrisico’s in die regio, en over de benodigde vaccinaties. Wij adviseren u om contact op te nemen met een hierin gespecialiseerde kliniek bij u in de buurt.

Klimaat

In september kan het (nog) heel warm zijn in Marokko. Maar in de bergen (Imlil) kan het ’s nachts ook al behoorlijk fris worden! Zomerse kleding, maar ook een warmer vest voor de avonden is daarom zeker aan te raden.

Reisbegeleiding en gidsen

Boundless Inspiration is een kleinschalige reisorganisatie die samenwerkt met uitsluitend kleinschalige lokale partners. Deze reis zal begeleid worden door de Nederlandstalige initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule. Ze zal ondersteund worden door een Engels sprekende lokale gids.