Textielreis Oezbekistan

Vanwege de Corona situatie zijn onze reizen voor 2020 geannuleerd.  De reisbeschrijvingen op deze site kunt u als voorbeelden beschouwen voor de reizen die wij gaan organiseren zodra dat weer mogelijk is! 

Data ntb
2399 EUR (all-in, exclusief internationale vluchten)

 

Highlights: Architectuur, cultuur, musea, natuur, pottenbakken, koken, borduren, weven, blokprinten, textielverzamelaars, stichtingen en ateliers, modeontwerpers, zijde en katoen, traditionele ambachten.

ALGEMEEN

Bent u op zoek naar nauwelijks bekende, exotische plekjes maar reist u liever wel in een (kleine) groep? Wilt u zich dan verdiepen in (textiel)kunst, oude ambachten, motieven, kleuren en technieken? Wilt u daarnaast zelf ook creatief bezig zijn en het reizen intenser beleven door het contact met de plaatselijke bevolking? Reist u dan liever in een kleine groep met mensen die dat ook leuk vinden? En hoort u deze nieuwe informatie liever van iemand die het land en de streek echt kent?

Als u positief heeft geantwoord op de meeste vragen hierboven is deze reis echt iets voor u!

Deze bijzondere reis leidt ons naar Oezbekistan, dat in de laatste jaren steeds beter bekend wordt als toeristische bestemming. Voor de textielliefhebber is dit een uitstekende bestemming vanwege het rijkdom aan kleuren, traditionele motieven en technieken die daar nog steeds zichtbaar zijn en toegepast worden in kleding. Een tweede ambacht waar dit land bekend van is zijn de kleurrijke potten die we ook aandacht aan gaan besteden tijdens onze creatieve avontuur.

Deze reis biedt excursies aan in prachtige steden, demonstraties in ateliers van traditionele ambachtslieden en ook innovatiever werkende ontwerpers. Er is veel contact met plaatselijke bevolking via hun kunst en ambachten. Er worden maaltijden geserveerd zowel bij mensen thuis als in mooie restaurants in de steden. We mogen zelf aan de slag in een aantal ateliers en er is voldoende vrije tijd voor individuele activiteiten of rustmomenten. De soms lange afstanden tussen de bestemmingen leggen we met vliegtuig af of we reizen in comfortabele treinen door spectaculaire landschappen.
Het wordt een intensieve reis die inspiratie zal opleveren om lang uit te putten.

Tijdens de gehele reis zal er een reisbegeleidster uit Oezbekistan mee reizen die gespecialiseerd is in textielreizen. Ook de initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule – zal meereizen. We vertrekken bij minimaal 6 boekingen. De maximale groepsgrootte is 12 personen.

ROUTE

PLANNING EN PRIJZEN

Planning

Data ntb

Prijzen

Prijs voor deze reis is 2399 EUR per persoon, op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs is exclusief internationale vlucht(en). Boundless Inspiration doet wel een aanbeveling voor een vlucht zodat de hele groep, voor zover mogelijk, op hetzelfde tijdstip aankomt. Het boeken van de vlucht moet door de klant zelf gedaan worden.
Overigens adviseren we om pas te boeken, als het doorgaan van de reis door Boundless Inspiration bevestigd is.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Tashkent vanuit Amsterdam. De beschrijving van deze reis is opgesteld met de volgende vlucht van Turkish Airlines in gedachten, maar als u met een andere vlucht op de begindag van de reis aankomt, is het ook geen probleem.

Zondag, 20 september 2020
Amsterdam 11:30 – Tashkent 00:50 (aankomst op 21 september)

Zondag, 4 oktober 2020
Tashkent 02:20 – Amsterdam 9:50

In de prijs is inbegrepen:

 • 14 nachten accommodatie in comfortabele 3* en 4* hotels;
 • Transport per (mini)bus;
 • Vier treintickets in Economy class;
 • Twee binnenlandse vluchten;
 • Alle maaltijden (exclusief alcohol);
 • Minimaal drie workshops conform het programma, inclusief alle materialen;
 • Atelierbezoeken conform het programma;
 • Entreegelden voor monumenten en musea die genoemd zijn in het programma;
 • Engelstalige lokale reisbegeleider gespecialiseerd in textiel;
 • Lokale gidsen;
 • Nederlands sprekende reisbegeleider van Boundless Inspiration;
 • Dagelijks een flesje drinkwater.

In de prijs is niet inbegrepen:

 • Vlucht vanuit Nederland naar Tashkent (vanaf 700 EUR)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele fooi (ca. 50 EUR)
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven
 • Eenpersoonssupplement (370 EUR)

REISSCHEMA

Download hier de beschrijving van de reis in PDF formaat.

 

Plaats: Tashkent
Beschrijving: Vroeg ’s ochtends/’s nachts (of later als er geen gebruik gemaakt wordt van de aanbevolen vlucht) komt de groep aan in Tashkent. Na even uitslapen, beginnen we ons textielprogramma met een lezing over zijde in Centraal Azië. We bezoeken ook het Museum voor Toegepaste kunst waar we een overzicht zullen krijgen over de ambachten in Oezbekistan die ons de komende dagen gaan overweldigen.
Creatieve activiteit: Lezing over het onderwerp van deze reis en bezoek aan een museum.
Accommodatie: Hotel Bek 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats: Tashkent
Beschrijving: Na het ontbijt gaan we Tashkent verder bekijken en we beginnen in de oude stad met bezienswaardigheden zoals Hast Imom, Barak Khana, Tilla Shaikh Mosquee met een Koran boek van 7e eeuw BC.  Verder lopen we naar de Chorsu bazaar  - de grootste markt van Tashkent. Na een bezoek aan de Kukeldash madrassah, rijden we naar het huis van een pottenbakker waar vader en zoon traditionele en hedendaagse ontwerpen creëren.
’s Middags bezoeken we de Abukassim madrassah waar we verschillende ambachtslieden aan het werk zullen zien. Deze ateliers zijn overigens ook winkels waar hun producten gekocht kunnen worden. Bij een textielatelier gaan we wat langer blijven om originele jurken van zijde te bewonderen.
Creatieve activiteit: Demonstraties van ambachten.
Accommodatie: Hotel Bek 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden: Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats: Tashkent, Ferghana en Margilan
Beschrijving: Vanochtend vliegen we naar Ferghana en vanuit daar rijden we 12 km verder naar Margilan. Hier bezoeken we de Hoja Ihsan Madrassah waar men nog steeds werkt als vroeger. Hier zien we ambachten zoals blokprinten, tie&dye, weven, metaalbewerking. We mogen ook zelf het blokprinten uitproberen op stof naast alle demonstraties die we gaan zien. Ook de lunch wordt op deze bijzondere locatie verzorgd.
’s Middags bezoeken we de Yodgarlick zijdefabriek waar we het hele proces van zijde gaan zien, van de worm tot het kleuren van de garen en weven.
Creatieve activiteit: Demonstraties van verschillende technieken en workshop blokprinten.
Accommodatie: Ikat House of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Vliegtuig en minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Margilan
Beschrijving: Deze ochtend brengen we door op de traditionele Kum Bazaar waar we zijde – antiek en nieuw – kunnen bewonderen en kopen. Deze markt is interessant en anders dan andere markten omdat het nog heel sterk lijkt op de markten van vroeger in Centraal Azië. Daarna reizen we naar een atelier bij iemand thuis waar Bakhmal zijde en Ikat worden geproduceerd.
’s Middags bezoeken we een in Oezbekistan bekende maker van keramiek tegels. Hij is zelfs eigenaar van een klein museum van keramiek. Hier mogen we ook zelf aan de slag en maken we een onderwerp op zijn pottenbakkers wiel.
Creatieve activiteit: Veel inspiratie op de zijde markt en bij het keramiek museum. Workshop keramiek.
Accommodatie:  Ikat House of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Margilan en Tashkent
Beschrijving: Vroeg ’s ochtends vertrekken we met de trein over de Kamchiq bergpas naar Tashkent, met een mooi landschap achter het raam. In Tashkent gaan we het atelier van de bekende Oezbeekse textielkunstenares / ontwerpster Myhayo Aliyeva - bezoeken.
Creatieve activiteit: Ontmoeting met Myhayo Aliyeva.
Accommodatie:  Hotel Bek 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Trein en minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Tashkent, Urgench en Khiva
Beschrijving: ’s Ochtends vroeg vliegen we naar Urgench en rijden daarna naar Khiva, de ommuurde stad. Hier krijgen we een rondleiding in de stad waar we naast bezienswaardigheden zoals de Kalta Minor en Kunya Arg ook ateliers bezoeken van plaatselijke kunst en ambachten. We zullen er tapijtweven zien, Suzanne borduren en houtbewerking. In het mausoleum van Pakhlavan Makhmug zien we prachtige tegels.
’s Middags zullen we nog even vrije tijd hebben om de stad individueel te bewonderen. Voor avondeten ontmoeten we weer elkaar in een Oezbeeks huis voor een authentieke maaltijd.
Creatieve activiteit: Demonstraties van ambachten, ornamenteninspiratie in monumenten.
Accommodatie: Hotel Malika Khivaek 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Vliegtuig en minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Khiva en Bukhara
Beschrijving: Vanochtend zitten we weer in de trein, dit keer naar Bukhara via het Kizilkim woestijn. Ook deze treinreis zal door mooi landschap rijden: rivieren en woestijnen, schapen en hun herders.
Na aankomst zullen we nog tijd hebben voor en korte rondleiding in Bukhara die ook rijk is aan zowel historische bezienswaardigheden als markten vol mooie en lekkere plaatselijke producten.
Accommodatie:  Hotel Minor-i-Kalon 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Trein en minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Bukhara
Beschrijving: Vandaag brengen we de hele dag door in Bukhara waar we de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken. Daarnaast bezoeken we een atelier voor goudborduurwerk en de galerij van een miniatuurschilder. Miniatuurschilderen werd vanuit Persia naar Oezbekistan gebracht en oorspronkelijk werd het als muurschildering gebruikt op huizen van rijke mensen. In het huis van deze miniatuurschilder gaan we ook een traditionele Oezbeekse Plov koken.
Creatieve activiteit:  Bezoeken aan ateliers.
Accommodatie: Hotel Minor-i-Kalon 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Bukhara
Beschrijving: Vanochtend bezoeken we een atelier voor Suzanne borduurwerk. Hier mogen we ook zelf aan de slag nadat we de overweldigende collectie van dit atelier gezien hebben.
’s Middags is er vrije tijd.
Creatieve activiteit: Workshop Suzanne borduurwerk.
Accommodatie:  Hotel Zilol Baxt 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Bukhara en Samarkand.
Beschrijving:  Vanochtend hebben we tijd om nog een favoriete plek in Bukhara weer te bezoeken of iets nieuws op te zoeken voordat we naar het treinstation gaan om met de train verder te reizen. Onze volgende bestemming is Samarkand – de parel van de Zijde route.
Accommodatie:  Hotel Grand Samarkand 4* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Trein en minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Samarkand
Beschrijving: We hebben de hele dag om deze prachtige stad te bewonderen. We beginnen met de Registanplein, ook hier komen we veel ateliers en winkels tegen van kunst en ambachten. We gaan verder naar de Bibi Khanum Mosquee, de Siyob Bazaar en de Shani Zinda necropolis met mooie voorbeelden van tegelwerk en majolica.
Verder staat er een bezoek aan een galerij van een mode ontwerpster die kleding ontwerpt van Zijde en katoen, het Afrosiab Museum en het Ulugbek Observatorium.
Creatieve activiteit: Bezoek aan een modeontwerpster, inspiratie van motieven in monumenten.
Accommodatie:  Hotel Grand Samarkand 4* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Samarkand
Beschrijving: Vanochtend rijden we 60 km naar de Urgut zondagsmarkt. Daarnaast bezoeken we in het dorp een textielverzamelaar. We rijden terug via Shakre Sabz, de geboorteplaats van Timur, de stichter van het Timurid Empire. Onderweg bezoeken we een ontwerpster die bekend is van haar ontwerpen met Suzanne borduren, die ze toepast op verschillende gebruiksvoorwerpen, zoals kleding, kussens, handtassen.
Later komen we terug naar Samarkand en hebben we tijd om de markt van Samarkand te ontdekken.
Creatieve activiteit: Bezoek aan een textielverzamelaar en een Suzanne ontwerpster.
Accommodatie: Hotel Grand Samarkand 4* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Minibus (grootte afhankelijk van het aantal deelnemers).
Plaats:  Samarkand en Tashkent
Beschrijving:  Vandaag hebben we vrije tijd totdat we naar het trein station gaan voor onze terugreis naar Tashkent. Na aankomst hebben we ons afscheidsetentje, want vandaag is ook de laatste dag van onze gezamenlijke textielavontuur in Oezbekistan.
Accommodatie:  Hotel Bek 3* of vergelijkbaar.
Maaltijden:  Ontbijt.
Transport: Trein, minibus.
Plaats: Tashkent
Beschrijving: Voor iedereen die vandaag Tashkent verlaat, zal een transfer naar het luchthaven geregeld zijn.
Maaltijden:  Ontbijt, lunch, diner.
Transport: Taxi naar luchthaven.

PRAKTISCHE ZAKEN

Reisdocumenten

 • Paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Tashkent. Als u Nederlands of Belgisch paspoort heeft, hoeft u geen visum nodig.
 • Polis reisverzekering.

Geldzaken

In Oezbekistan wordt betaald met de som. 1 EUR is ongeveer 10 000 UZS. Kijk op oanda.com voor de actuele koersen. De mogelijkheden om te pinnen zijn beperkt, daarom raden we aan om contact geld mee te nemen in EUR of USD.
Deze reis bieden we all inclusive aan. Het contant geld zult u nodig hebben voor uw persoonlijke aankopen en optionele activiteiten.

Maaltijden

Deze reis wordt aangeboden inclusief alle maaltijden. De maaltijden zijn momenten waarop we de plaatselijke gerechten kunnen proeven. Mocht u allergisch zijn voor bepaalde producten, dan graag dit in het boekingsformulier expliciet aangeven. We gaan hier dan zoveel mogelijk rekening mee houden.

Gezondheid

Er worden bepaalde vaccinaties aanbevolen voor het reizen naar Oezbekistan. Neem contact op met een reiskliniek voor een advies dat bij uw gezondheidssituatie past.

Klimaat

Tijdens deze reis bezoeken we verschillende regio’s, van woestijn tot bergachtige regio’s. Het zullen verschillen zijn in weersomstandigheden, maar gemiddelde temperatuur zal waarschijnlijk rond de 20-25 graad zijn.

Reisbegeleiding en gidsen

Deze reis zal worden begeleid door een Engels sprekende Oezbeekse reisbegeleider die gespecialiseerd is in textiel. De Nederlands sprekende initiatiefneemster van Boundless Inspiration – Baiba Vagule – zal ook meereizen.